GAPS™ Diéta

GAPSterházy torta

| 0 comments

A Bevezető Diéta 3. Szakaszától megengedett kis mennyiségben, alkalmanként. A 6. Szakasztól rendszeresen fogyasztható.

Hozzávalók:

  • a tésztához 10 tojásfehérje, 10 púpos evőkanál mandulaliszt (őrölt mandula), 2 evőkanál méz, kevés zsíradék;
  • a töltelékhez 10 tojás sárgája, 5 evőkanál méz, 20 dkg vaj (szobahőmérsékletű), fél rúd vanília; a díszítéshez egy marék vágott mandula

Készítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből 2 kanál mézzel kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk az őrölt mandulát. A masszát kizsírozott sütőlapon egyenletesen elterítjük és előmelegített sütőben 150 fokon világos barnára sütjük (ez kb. 30 perc). Sütés után a tésztát hűlni, szellőzni hagyjuk.

Miközben a tészta sül, elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű vajat 2 kanál mézzel és a hosszában felnyitott, feldarabolt vaníliarúddal habosra keverjük, félretesszük. A tojássárgájákból a maradék 3 kanál mézzel GAPS habot verünk, melyet óvatosan összekeverünk a vaníliás-mézes vajhabbal. Az elkészült tölteléket hűvös (de nem túl hideg) helyre tesszük pihenni.

A megsült, kihűlt tésztalapot elharmadoljuk. Az alsó lapot megkenjük a krém harmadával, finoman ráhelyezzük a második lapot, ismét kenünk egy réteg krémet, majd rátesszük az utolsó lapot. A maradék krémet egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején és négy oldalán, majd megszórjuk vágott mandulával.

A tortát fogyasztás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor előmelegített késsel vághatunk belőle a legszebb szeleteket.

Ha van hozzá türelmünk, kerek tortasütőben (vagy kerekre vágott sütőpapírokon) egyenként süssük meg a lapokat, így még látványosabb tortára számíthatunk. Ez utóbbi esetben a sütési idő laponként 10-15 percre rövidül.

(BZ)

Vélemény, hozzászólás?