GAPS™ Diéta

1. Szakasz

Otthon készített hús- vagy hal alaplé.
A hús- vagy hallé építőanyagként szolgált a bélfal gyorsan szaporodó sejtjei számára, emellett nyugtató hatású a gyulladásos bélszakaszokra. A húslevest ezen bél-gyógyító és tápláló hatása miatt tartják számon népi gyógyírként évszázadok óta. Kerülje a kereskedelmi forgalomban kapható leves porokat, granulátumokat és kockákat, mert ezek erősen feldolgozottak és tele vannak káros összetevőkkel.
A csirke alaplé különösen  gyengéd a gyomorhoz, ezért remek kezdési lehetőséget kínál.

Egy jó alapléhez a következőkre van szükség: ízületekre, csontokra, egy darab csontos húsra, egész csirkére, csirkeaprólékra, libára vagy kacsára, egész galambra, fácánra vagy más olcsó húsokra. A csontok és ízületek alapvetően fontosak, mivel ezek biztosítják leginkább a gyógyító anyagokat, nem pedig az izmok. Kérjen a hentesétől egy szép darab velős csontot félbe vágva, hogy a levesben főtt velőhöz könnyebben hozzájusson.
Tegye a csontokat, ízületeket és húsokat egy nagy fazékba, töltse fel vízzel, adjon hozzá természetes, feldolgozatlan sót ízlés szerint, egy teáskanál durvára őrölt borsot, és kezdje főzni fedő nélkül. Miután a víz felforrt, szedje le egy kanállal a folyadék tetején összegyűlt szürkés habot. Amikor nem képződik már több hab, nyugodtan lefedheti a fazekat és takarék lángra téve magára hagyhatja 2,5-3 órára. Nagyjából ennyi idő alatt készül el az alaplé, bár némely húsféle puhulásához hosszabb időre lehet szükség.

Hasonló eljárással halból is készíthet alaplevet. Használhat ehhez egész halakat, uszonyokat, halcsontot vagy -fejet.  Főzés után szűrje át a levet, hogy szálkáktól és borsszemektől mentes legyen. A lágy részeket fejtse le a csontokról, tálalja a leveshez, s bátorítsa páciensét ezek fogyasztására is.

A csontvelőhöz akkor a legkönnyebb hozzájutni, amikor a csont még meleg: nyerje ki a velőt úgy, hogy a csontot egy vastag fa vágódeszkához ütögeti. A csontok körüli lágy, kocsonyás szövetek és a csontvelő rendelkeznek a legnagyobb gyógyerővel az immunrendszer és az emésztőrendszer szempontjából, ezért javasoljuk, hogy  a páciens minden egyes étkezéshez fogyasszon ezekből.

Ha a halcsontokat, fejeket és lágy részeket illetve a húsokat eltávolítja és külön tárolja, az alaplé hűtőszekrényben egy teljes hétig eltartható – de egy részét akár le is lehet fagyasztani. A meleg alaplét italként kínálhatja páciensének a napi étkezések között. Kérjük, ne használjon mikrohullámú sütőt az ételek melegítéséhez, mert a mikrohullám tönkreteszi az ételt. Használjon ehelyett hagyományos tűzhelyet. Az adott étkezéshez szánt húsokat nyugodtan beleteheti az alaplébe, s együtt melegítheti a levessel.

Kiemelten fontos, hogy a páciens a leves zsíros részeit is elfogyassza, ezek a zsírok esszenciálisak a gyógyulási folyamatban. Adjon némi probiotikus ételt minden csésze húsleveshez (a probiotikus ételek bevezetésének procedúrájáról lejjebb talál részletesebb információkat).

Hús- vagy hal alapléből készült levesek.
Kérjük, tanulmányozza a Receptek részt. Itt azokon a részleteken megyünk végig, melyek a Bevezető Diétához kapcsolódnak. Tegye fel forrni az alaplét, közben tisztítson és aprítson fel zöldségeket: hagymát, sárgarépát, brokkolit, póréhagymát, karfiolt, cukkinit, tököt, sütőtököt, stb. és hagyja főni 25-35 percig. Az elérhető zöldségeket tetszése szerint kombinálhatja, de feltétlenül kerülje az olyan magas rosttartalmú zöldségeket, mint a káposztafélék és a zeller. A rostosabb részeket (héjakat, fásabb szárakat, magokat, torzsát) távolítsa el. Alaposan főzze meg a zöldségeket, legyenek egészen lágyak és puhák. Amikor a zöldségek megfőttek, adjon a leveshez 1-2 teáskanál zúzott fokhagymát, forraljon még egyet rajta, majd zárja el. Ehhez a leveshez is tálaljon páciensének csontvelőt, húsokat és más lágy szöveteket a csontok mellől. Ha kívánja, összemixelheti a levest, de adhatja úgy is, ahogy elkészült. Minden csésze leveshez tegyen probiotikumot is (a probiotikus ételek bevezetéséről lejjebb olvashat). Páciense olyan gyakran egye ezeket a leveseket, amilyen gyakran csak kívánja – a nap során bármikor.

A probiotikus ételek bevezetése a diéta első napjától alapvetően fontos.
A probiotiksu ételek lehetnek fermentált tejtermékek vagy fermentált zöldségek. A fermentált ételek fogyasztása előtt kérjük, nézze meg a fermentált ételekre bevezetése menüpontot is – itt csak a legfontosabb szempontokat vázoljuk.
A die-off (méregtelenedési) reakciók elkerülése érdekében fokozatosan vezesse be a probiotikumokat, napi 2-5 alkalommal 1-2 teáskanállal kezdve, majd napi 2-5 alkalommal 3-4 teáskanálnyira emelve az adagot – haladjon így egészen addig, míg végül minden csésze levesbe tesz néhány teáskanálnyit.
Már ekkor kezdje el adni az otthon készített savanyúkáposzta-levét, a fermentált zöldségek levét vagy a vegyes-zöldség levet (elkészítésüket a Receptek menüpont alatt találja) a húslevesekhez, de páciense egyelőre még ne fogyassza magukat a zöldségeket, mert azok túlságosan rostosak. Ezek a savanyú levek segítenek helyreállítani a normál gyomorsav-képződést. Győződjön meg róla, hogy a leves nem túl forró-e, amikor a probiotikumot beleteszi. A túl magas hőmérséklet elpusztítja a jótékony probiotikus baktériumokat.

Tapasztalataink szerint a GAPS páciensek többsége már a kezdetektől jól tolerálja az otthon készített, alaposan fermentált joghurtot és tejsavót. Azonban vannak kivételek. Ezért, mielőtt bevezetné a tejtermékeket, végezze el az Érzékenységi Tesztet. Ha nincs bőr-reakció, próbáljon először egy kis átcsepegtetett savót bevezetni (a csepegtetés során a fehérjék legnagyobb része a joghurtban marad). Kezdje egy teáskanál savóval, melyet a leveshez ad. 3-5 napig maradjon ezen az adagon, majd emelje a mennyiséget 2 teáskanálnyira és így tovább, egészen addig, amíg a páciens már egy fél csésze savót elfogyaszt naponta. Ezt a szakaszt elérve nekifoghat az otthon készült joghurt bevezetésének (ezúttal csepegtetés nélkül). Kezdjen napi egy teáskanállal, és fokozatosan növelje a napi mennyiséget. A joghurt bevezetése után következhet az otthon készített kefír. A kefír sokkal agresszívebb, mint a joghurt és általában sokkal kifejezettebb die-off  reakciókat okoz, ezért javasoljuk először a joghurt bevezetését. Ha a páciens nem ad reakciót a joghurtra, már a kezdetektől bevezetheti a kefírt is.

Azok, akik a Szenzitivitási Teszten reakciót mutatnak a tejtermékekre, kérjük, olvassák el a GAPS könyv tejtermékek bevezetéséről szóló alfejezetét (110. oldal).

Gyömbér tea, menta tea, kamilla tea egy kis mézzel étkezések között.
A legtöbben tudják hogyan készítsenek menta- vagy kamilla teát. A gyömbér tea készítéséhez le kell reszelni egy teáskanálnyi friss gyömbér gyökeret, kannába tenni, és forró vízzel felönteni. Hagyja lefedve a kannát 3-5 percig, majd távolítsa el a gyömbért, nehogy a tea túlságosan erős legyen. Amennyibe a 3 perces gyömbérteát is erősnek érzi, csökkentse tovább az időt és használjon kevesebb gyömbér-reszeléket. Hígíthatja is a teát.

Azokban az extrém esetekben, ahogy a páciensnek rendkívül híg, vizes hasmenése van kezdetben minden zöldséget hagyjon el a diétából. Adjon meleg húslevest probiotikumokkal (lehetőleg savóval vagy joghurttal), etessen vele jól megfőtt kocsonyás részeket, és próbálja fokozatosan bevezetni a nyers tojássárgáját. Egészen addig kerülje a zöldségeket, ameddig a hasmenés meg nem szűnik. Amíg a bélfal gyulladásban van, a páciens a legcsekélyebb mennyiségű rostot sem képes tolerálni. Ezért felesleges sietni a zöldségek bevezetésével (még az esetben is, ha nagyon puhára főzte őket).

Vélemény, hozzászólás?