GAPS™ Diéta

Várandósság

A várandósság előtt és alatt megfontolandó szempontok:

1. Csökkentse szervezete általános méregterheltségét, ezáltal is segítve kisbabája fejlődését. Minden mérgező anyag, mely a várandós nő szervezetébe kerül, eljut magzatához is. Szennyezett világunkban a kisbabák többsége jelentős méregterheltséggel születik, s ez aláássa egészségüket és mind fizikailag, mind mentálisan sebezhetővé teszi őket. Ha elkerüli a szokásos csapdákat, egy toxinokkal sokkal kevésbé terhelt, jobb egészségi állapotban lévő kisbabát hoz majd világra. Kérjük, olvassa el a GAPS könyv méregtelenítésre  vonatkozó részét, ebben sok segítséget talál az általános méregterheltségi szint csökkentéséhez.
A kisbaba sikeres kihordásához és világra hozatalához alapvetően fontos, hogy testét az összes lehetséges esetben távol tartsa a toxin-forrásoktól.
Kerüljön minden ember alkotta kemikáliát olyan messziről, amennyire csak lehet: szépségápolási termékeket, sminket, parfümöket, hajfestékeket, háztartási tisztítószereket, káprit- és szőnyeg tisztítókat, vegytisztítást, professzionális kemikáliákat, fal- és egyéb festékeket, stb. A várandósság nem megfelelő idő lakásfelújításra vagy új bútorok vásárlására, mert ezekkel egy sereg olyan mérgező anyag kerül az otthonába, melyek károsíthatják a babát.
Kerülje az olyan toxikus helyeket, mint pl. szépségszalonok, fodrászatok, klórozott vizű uszodák, bevásárló központok, kórházak – minden olyan helyet, ami vegyszer szagú.
Kerülje messziről a hagyományos fogorvosokat is. A legtöbb általuk használt anyag mérgező. Ha mindenképpen szükséges tömést tenni a fogába, utasítsa el az amalgámot, s kérjen helyette fehér tömést. Még jobbat tesz önmagának és kisbabájának is, ha holisztikus fogorvoshoz fordul.
Kerülje a gyógyszerszedést. Kerülje az orvosi vizsgálatokat, hacsak nem alapvetően szükségesek: a tesztek gyógyszerfelíráshoz és további orvosi beavatkozásokhoz vezetnek.
Mérlegelje gondosan, mi olyan van az életterében, ami negatív hatással lehet kisbabájára: sugárzás, szennyeződések, magas feszültségű vezetékek, rossz minőségű víz, stb. Tegye meg a szükséges lépéseket ezek kiküszöbölésére.

2. Élvezze a várandósságot!
A fogantatás első pillanatától a kisbaba legyen a legfontosabb. Minden más csak utána következik. Bármit is készül tenni, az első gondolata mindig az legyen: „Hogyan fog ez hatni a babámra?”. Legyen szó munkáról, nyaralásról, családtagok vagy barátok meglátogatásáról – mindent amit tesz (vagy elhalaszt) abból a szempontból mérlegeljen, vajon jót tesz vele a kicsinek vagy sem.
Ne hajtsa túl magát és ne próbáljon túl sokat tenni. A stressz nem önmagában káros, hanem  azon a reakciókkal együtt, melyeket adunk rá. Próbálja kontroll alatt tartani az élethelyzetekre adott reakcióit. Legyen nyugodt és józan. A humorérzék csodákat művel nehéz helyzetekben is. Kerülje azokat az embereket, akik mellett alkalmatlannak, bűnösnek vagy szomorúnak érzi magát. Olyanok társaságát keresse, akikkel derűs és boldog.
A megfelelő pihenés alapvető fontosságú. Legyen puha és kényelmes ágya, melyben jól alszik – ez különösen lényeges lesz a várandósság harmadik szakaszában. Minden délután bóbiskoljon egyet: ez nem javaslat, hanem követendő szabály valamennyi várandós nő számára! Tervezze úgy a napját, hogy beleférjen egy rövid szieszta, még akkor is, ha nem alszik el, csak pihen.
Naponta tegyen sétát friss levegőn – ez is alapvető. Kényelmes tempóban haladjon kellemes környezetben, lehetőleg a napsütéses órák valamelyikében – a várandósság idején ez a legjobb testgyakorlás.

3. Készüljön fel a szülésre és a szoptatásra!
Létfontosságú a szülőcsatorna előkészítése a baba áthaladására. A tradicionális társadalmakban ez természetes a nők számára. A szülőcsatornát jótékony flórával kell benépesíteni. A legjobb természetes megoldás, ha minden nap, fürdés vagy zuhanyozás után egy tenyérnyi otthon készített joghurtot vagy kefírt eloszlat a nemi szerv, a mellek és a hónalj környékén. Hagyja a joghurtot vagy kefírt megszáradni, mielőtt felöltözne. Hetente egyszer helyezzen a hüvelyébe egy kapszula jó minőségű probiotikumot alvás előtt (alternatívaként használhat egy házi joghurtba vagy kefírbe itatott tampont, melyet néhány percre a hüvelybe helyez). Amint ezek a területek benépesülnek a jótékony flórával, védetté válnak a patogénekkel szemben, s amikor a  kisbaba keresztülhalad a szülőcsatornán, a jótékony flórát fogja megkapni.
A mellek és hónalj régió jó baktériumokkal való benépesítése megelőzi az emlőgyulladást, és probiotikumokat biztosít a kisbaba számára – ezt a procedúrát tehát a születést követően is érdemes folytatni.

Vélemény, hozzászólás?