GAPS™ Diéta

Emlőgyulladás

Az emlőgyulladás (mastitis) része a szoptatásnak. A legtöbb szoptató édesanya átesik rajta, sokuk több alkalommal is. Amennyiben a szoptatós édesanyának begyullad a melle, az utolsó dolog, amit tenni szabad, a szoptatás abbahagyása. Ha a mellgyulladás ideje alatt az édesanya tovább szoptatja kisbabáját, az mindkettőjük számára nyereséget hoz.

  • Az édesanyának rendszeresen ürül a melle, ami az emlőgyulladás kezeléséhez alapvetően fontos. Ilyenkor mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a tej pangjon a mellben.
  • Az anyuka mellgyulladása egy természetes mód a kisbaba immunrendszerének erősítésére.

A babák éretlen immunrendszerrel jönnek világra, immunrendszerüknek tanulásra van szüksége. A környezet teszi lehetővé ezt a tanulási folyamatot azáltal, hogy a baba immunrendszerét kiteszi a leggyakoribb kórokozókkal való találkozásnak. A mellgyulladás egy biztonságos módja ennek: az anyatejjel a baba nemcsak a gyulladásért felelős kórokozókat kapja meg, de velük együtt antitesteket és más immunfaktorokat is, melyek interakcióba lépnek immunrendszerével, ezáltal tanítva a megfelelő válaszra.

Az emlőgyulladás általában nagyon magas testhőmérséklettel jár, ami – bármilyen nehéz is elviselni – alapvetően fontos. A megemelkedett hőmérséklet hatására a szervezet kioldja a tejcsatornákban lévő elzáródásokat.  A baba szívóereje szintén segít ezeket az eltömődéseket kimozdítani. Azt javasoljuk: homeopátiás szereket használjon mind az emelkedett hőmérséklet, mind a gyulladás kezelésére. A frissen főzött fűzfa tea és a legegyszerűbb aszpirin is segít megküzdeni a magas lázzal.

Az orvosok általában antibiotikumot írnak fel a mastitisre, annak ellenére, hogy nincsen egyetértés abban, ezek valóban segítenek-e?

A legfontosabb dolog – az elzáródott tejcsatornák megnyitása – legkönnyebben a kisbaba szoptatása során következik be, ezért – ha szedi is az antibiotikumot – mindenképpen folytassa a szoptatást. Igaz, hogy ez esetben az antibiotikum a baba szervezetébe is átjut, de egy olyan keverékben, mely egyben immunrendszert védő faktorokat is tartalmaz.

Amint a gyulladás megszűnik, az anyatej normál összetétele visszaáll, ami segíteni fog a baba emésztőrendszerét is egyensúlyba hozni.

Vélemény, hozzászólás?