GAPS™ Diéta

Válogatósság

Annak érdekében, hogy jól megértse a válogatósság kérdését, s pontosan tudja, miként vezessen be új ételeket a válogatós gyermek étrendjébe, javasoljuk, hogy tanulmányozza a GAPS könyv „Itt az evés ideje! Ja, ne!” című fejezetét vagy keresse fel valamelyik magyarországi GAPS csoportot.
A GAPS terapeutáktól személyre szabott segítséget kaphat ahhoz, hogy gyermeke valamennyi Ön által készített ételt elfogyassza.
A legtöbb GAPS személy válogatós, az általuk fogyasztott ételeket általában magas keményítőtartalmú és édes ételekre korlátozzák – s különösen így van ez gyermekek esetében. Ők gyakran egy olyan ördögi körbe kerülnek, melyben éppen azok után az ételek után vágyakoznak, melyek kifejezetten ártanak nekik, míg az összes többi ételt elutasítják. Minél súlyosabbak egy gyermek tünetei, a káros ételekhez való ragaszkodás (függés) annál hangsúlyozottabb.
A GAPS felnőttek és gyerekek válogatóssága gyakran tévútra viszi a szülőket és segítőket. Legtöbben beleesnek abba a csapdába, hogy a gyermek által elfogadott édes és nehezen emészthető ételeket egyszerűen kicserélik a GAPS étrend keretében megengedett édességekkel. Az ajánlott alapanyagokból készíthető desszertek (süteményeket, kekszeket, kenyereket, stb.) felfedezésének öröme könnyen oda vezet, hogy a gyermek előbb-utóbb csupán mandulán és mézen él, ami – természetesen – nem hozza meg a kívánt pozitív fordulatot, és továbbra sem nyújt teljes értékű étrendet.
Válogatós gyermeknél azt javasoljuk, először kövessék a Bevezető Diétát, és csak később térjenek át a teljes GAPS Étrendre. Ez sokat segít abban, hogy megfelelő étkezési szokásokat alakítsanak ki a családban, a szokásos hibákat pedig messziről elkerüljék.

Vélemény, hozzászólás?