GAPS™ Diéta

Babára készülés

Azok a szülők, akiknek figyelemzavaros, hiperaktív, diszlexiás, diszpraxiás, autista vagy más GAP szindrómával érintett gyermeke van, teljes joggal aggódnak a következő gyermek vállalásakor. Senki sem szeretne még egy fizikai vagy mentális problémáktól szenvedő gyermeket világra hozni. Annak érdekében, hogy a legtöbb esélyt adják maguknak egy gyönyörű és egészséges baba világra hozatalára, rendkívül fontos már a fogantatás előtt odafigyelni. Ha már várandós egy kisbabával, a legjobb, ha azonnal nekifog a változtatásoknak.
A legfontosabb dolog, ami a fogantatás előtt szükséges az, hogy mindkét szülő odafigyeljen a táplálkozására. A leendő szülők megfelelő tápanyag-ellátottsága az egyik fő tényezője az egészséges utódok nemzésének. Miután a fogantatás megtörtént, a várandós kismamának tovább kell folytatnia az egészséges étkezést. A leendő édesapának nem kötelező ezt tennie, de ha mégis tartja a diétát, sokkal jobb fizikai és mentális állapotban lesz, s ezáltal több támogatást adhat a feleségének mind a várandósság idején, mind a gyermek születésekor.
Amennyiben a szülőknél nem állnak fenn súlyos emésztési problémák, allergiák, krónikus fáradtság, letargia vagy más tipikus GAPS tünetek, akkor a Teljes GAPS étrend követését javasoljuk a tervezett fogantatást megelőzően 4-5 hónappal kezdve.
Ha bármelyik szülőnél kifejezett GAPS tünetek tapasztalhatok – különösen igaz ez az anyára – akkor a teljes GAPS táplálkozási protokoll végigvitelét javasoljuk egészen addig, míg nem érzik magukat eléggé egészségesnek és felkészültnek a fogantatásra és a várandósságra.
Amennyiben a fogantatás már megtörtént, a Teljes GAPS étrend betartását javasoljuk. A diéta megkezdése előtt feltétlenül olvassa el figyelmesen a Bevezető Étrendről szóló fejezetet, és kövesse a fermentált ételek bevezetésére vonatkozó javaslatokat. A fermentált ételeket fokozatosan, kis lépésekben szabad csak bevezetni (amennyiben korábban nem fogyasztott ilyesmit).

A diéta megismeréséhez, kérjük olvassa el a GAPS könyvet és tanulmányozza honlapunk ide vonatkozó aloldalait.


Itt néhány fontos részletre hívjuk fel a figyelmet:

– Szigorúan kerüljön minden feldolgozott élelmiszert (előre csomagolt dobozos vagy konzerv ételeket), kerülje az üdítőket, a cukrot és az adalékanyagokat. Ne étkezzen idegen helyen, mert úgy lehetetlen elkerülni az olyan káros összetevőket, mint például a feldolgozott zsírok és olajok, kémiai adalékok, rossz minőségű fehérjék és szénhidrátok, és egyéb, a születendő kisbaba számára veszélyes anyagok.
Csak olyan helyen étkezzen, ahol biztos benne, hogy jó minőségű, friss alapanyagokból, a GAPS diétának megfelelően készítik az ételt. A legjobbak az otthon frissen készített fogások.
– Mindannak, amit napi rendszerességgel elfogyaszt, legalább a 85%-a sós étel legyen: friss húsból és halból készült fogások, tojás, minőségi tejtermékek, zöldségek, természetes zsírok. Az édes dolgok – a sütemények (melyek alapját olajos magvakból őrölt liszt és aszalt gyümölcsök adják), a méz és a gyümölcsök – fogyasztása korlátozódjék a főétkezések közötti időszakra, limitált mennyiségben.
– Fogyasszon otthon készült hús- vagy csontlevest napi rendszerességgel erőlevesként, raguként vagy forró italként. A húslevesek számos értékes összetevőt tartalmaznak, melyek erős emésztőrendszert, erős immunrendszert, erős csontokat, izmokat és jó állóképességet biztosítanak a kismama és babája számára egyaránt. Főzze bele a levesbe és fogyassza a csontok és ízületek körüli kocsonyás részeket is, nagy szüksége van a szervezetnek a kollagénekre.
– A várandóság alatti rosszullétek leküzdéséhez kortyolgasson meleg erőlevest élő joghurttal vagy kefirrel elkeverve – segíteni fog.
– Kérjük, különösen figyeljen a megfelelő mennyiségű zsír fogyasztására, mert a nemi hormonok egyensúlyának fenntartásához a zsírok elengedhetetlenül fontosak. Csak természetes állati zsírokat (vajat, tejfölt, hús mentén képződött zsírokat), hidegen sajtolt jó minőségű olíva olajat vagy kókusz zsírt egyen. A várandóság alatt a szokásosnál nagyobb mennyiségű zsiradékot fogyasszon, hiszen a babának nagy szüksége van rá. (Az olíva olajat nyersen javasoljuk, az állati zsírok és a kókusz zsír bírják a hevítést is, tehát ezeket nyugodtan használhatja főzéshez.)
– Fokozatosan és apránként vezesse be a fermentált ételeket. A fermentált ételek nem választhatók, a várandóság alatt pedig kiemelten nagy szükség van rájuk! Ezek gondoskodnak a megfelelő emésztésről, a tápanyagok felszívódásáról, K és B vitaminokat biztosítanak a baba számára és számos egyéb értékkel bírnak.
– Igyekezzen olyan gazdaságot vagy kistermelőt találni, ahonnan a legjobb minőségű nyers tejtermékeket tudja beszerezni: friss tejet, vajat, joghurtot, sajtokat és tejfölt. Ezek a friss, élő tejtermékek összehasonlíthatatlanul értékesebbek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható feldolgozott, pasztőrözött változataik. Ha nem talál pasztörizálatlan, friss nyers tejet, akkor inkább egyáltalán ne igyon tejet. Helyette naponta fogyasszon sok házi vajat és fermentált tejtermékeket: természetes élő joghurtot, házi kefírt, hagyományosan készített sajtot, tejfölt és tejszínt.
– Egyen rendszeresen májat és más belsőségeket. A máj a leggazdagabb folsav forrás (nem is szólva az egyéb hasznos tápanyagokról) és számos későbbi problémát képes megelőzni.
– Ha emésztőrendszere jól működik, mértékkel fogyaszthat burgonyát, kovásszal készült pékárukat és teljes kiőrlésű gabonaféléket is, amennyiben otthon készíti el őket. Tartsa szem előtt, hogy ezek a szénhidrátok előnyösebbek kiadós mennyiségű természetes zsírral fogyasztva, mert a zsírok lelassítják az emésztési folyamatot, s ezáltal javítják a tápanyagok felszívódását.
– A jó minőségű ételek mellett jó minőségű probiotikumokra is szükség van. Azonban a napi szinten elfogyasztott fermentált ételek mellett nem kell egyéb, kereskedelmi forgalomban árult szert szednie.
– Figyeljen oda a jó minőségű tőkehalmáj olaj napi szintű, és az olajos halak heti szintű bevitelére.

Vélemény, hozzászólás?