GAPS™ Diéta

Elégtelen gyarapodás

Az elégtelen gyarapodás gyakori jelenség a GAPS családokban. Az abnormális bélflórával rendelkező baba megfelelően gyarapodik egészen addig, amíg anyatejet kap. A hozzátáplálás megkezdésekor azonban a gyermek ösztönösen megtanulja, hogy az étel (az anyatej kivételével) beteggé teszi őt. A rosszul működő emésztőrendszer nem képes a hozzátáplálásként adott szokásos ételeket megfelelően kezelni, így azok részlegesen emésztve szívódnak fel, s a gyermek számos kellemetlen tünetet tapasztal: hasfájást, izomfájdalmakat, bőrviszketést, fejfájást, energiaszint csökkenést, stb. Ezek következtében – nagyon logikusan – a gyermek egyre inkább elutasítja ezeket az ételeket.
Hat hónapos kor fölött egészen kivételes, hogy egy gyermek pusztán az anyatejből elegendő tápanyaghoz jusson. Hozzátáplálás nélkül viszont képtelen lesz megfelelően gyarapodni, meglehet, hogy még veszít is a súlyából. Többnyire ilyenkor kapja meg az „elégtelen gyarapodás” diagnózist, mely szerint súlygyarapodása és növekedése elmarad az életkorának megfelelő szinttől.
A hozzátáplálásként tipikusan adott ételek (melyek többsége gabona-alapú) teljességgel alkalmatlanok ezeknek a gyermekeknek a táplálására, és nem is szabad ilyet adni nekik. Kérjük, tanulmányozza a Baba születik című menüpontot, és kövesse az ott bemutatott sorrendet az új ételek bevezetésénél. A legjobb kezdet az otthon készített húsleves alap egy kis házi joghurttal* elkeverve. Az anyatejet azután kínáljon, amikor a gyermek már evett egy kis joghurttal kevert alaplét. Fokozatosan és apránként haladjon, 1-2 teáskanálnyival kezdve, s lassan emelje az adagot. Miután a gyermek elfogadta, ami kínált, következhet az anyatej.  Gyakran etesse a gyermeket, olyan körülményeket teremtve, amikor mindketten nyugodtak és kiegyensúlyozottak.
Ha gyermeke bármilyen okból nyugtalan, zaklatott, megnyugtatásképpen természetesen továbbra is feltétel nélkül mellre veheti – nyilván nem az ilyen pillanatok nem megfelelőek új étel bevezetésére.
Miután gyermeke már nagyobb mennyiségű házi joghurttal kevert alaplét elfogyasztott, fokozatosan nekifoghat a többi étel bevezetésének is a Baba születik menüpont alatt írt sorrendben.
Ha teheti, továbbra is vegye mellre a gyermeket jutalomként legalább még egy évig. Az anyatej kifejezetten jót tesz, minél hosszabban van lehetősége gyermekének anyatejet adni, annál jobb. Az abnormális bélflórával rendelkező gyermekekre különösen jótékony hatású a szoptatás, másfél-két éves korukig vagy akár tovább is.

Vélemény, hozzászólás?