GAPS™ Diéta

A fermentált ételek bevezetése

A fermentált ételek bevezetése alapvetően fontos, mivel ezek a lehető legjobb formában juttatják a szervezetbe a probiotikus mikróbákat. A táplálék-kiegészítőként bevitt probiotikumok rendszerint csak az emésztőrendszer felsőbb szakaszaiba jutnak el, s ritkán érnek el a bélrendszerig. Ezzel szemben a fermentált ételek az emésztőrendszer teljes hosszában hatnak, a legalsóbb szakaszokba is képesek eljuttatni a probiotikus mikróbákat.

A fermentálás során az ételek előemésztődnek, s így az emésztőrendszer számára jobban kezelhetővé válnak, ezért a fermentált ételek azok számára is könnyen emészthetők, akiknek a bélfala károsodott. A fermentálás a test számára biológiailag hozzáférhető (a szervezet leginkább hasznosítható, ideális) formában szabadítja fel az ételekben található tápanyagokat. A savanyított káposzta például hússzoros mennyiségű biológiailag hozzáférhető C-vitamint tartalmaz a friss káposztához képest.

Bármilyen étel fermentálható. A Receptek menüpont alatt bemutatunk néhány lehetőséget (ezek nem mindegyikét szükséges bevezetni a páciens étrendjébe). Kísérletezzen bátran, engedje szabadjára a kreativitását fermentálás ügyben. Kiinduló alapként használhat joghurt- vagy kefír kultúrát a folyamat elindításához, vagy élhet olyan tradicionális módszerekkel, mint amilyet például a savanyú-káposzta készítésekor használunk.

A fermentált ételeket mindig fokozatosan, apró lépésenként vezesse be, mivel a probiotikus baktériumok és élő enzimek hirtelen nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve méregtelenedési reakciókat okozhatnak. Bizonyára találkozott olyan személlyel találkozni, aki úgy vélte magáról, hogy szervezete nem tolerálja a fermentált ételeket: ennek oka az, hogy ha valaki hirtelen fogyaszt nagy mennyiségű fermentált ételt, az súlyos die-off (méregtelenedési) reakcióhoz vezethet.

Sose kezdjen egy teáskanálnál nagyobb napi mennyiséggel, bármilyen probiotikus ételről legyen is szó. Az állapot súlyosságától függően némelyeknek több időbe kerül, míg másoknak gyorsabban és könnyebben sikerül a fermentált ételek bevezetése.  Amennyiben napi egy teáskanál probiotikus étel is die-off reakciót eredményez, várjon néhány napig, hogy a szervezet hozzászokhasson az új helyzethez, majd emelje az adagot napi két teáskanálnyira. Amikor ez a mennyiség már jól tolerált, növelje három teáskanálnyira az adagot. Apránként, pici lépésekben haladva folytassa a napi fermentált étel mennyiség növelését – így kontroll alatt tarthatja a méregtelenedési reakciókat.

A legjobb megoldás, ha egyszerre csak egy, maximum kétféle fermentált ételt vezet be az étrendbe. Általában azt az otthon készült joghurtot és az otthon savanyított káposzta levét javasoljuk kezdésként, melyek a legtöbb esetben együtt is jól bevezethetők. Elkészítésükről a Receptek menüpont alatt talál leírást.

Vélemény, hozzászólás?