GAPS™ Diéta

Dr. Natasha Campbell-McBride

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, dietetikus

Kitüntetéssel doktorált 1984-ben Oroszoroszágban a Bashkir Orvosi Egyetemen, majd posztgraduális képzésben neurológiát tanult.

Miután öt éven át neurológusként praktizált és három évig idegsebészként dolgozott, családot alapított és az Egyesült Királyságba költözött. Mikor kisfiát autistaként diagnosztizálták, intenzíven tanulmányozni kezdte az autizmus feltételezett okait és az elérhető kezelési módszereket. Ezidőtájt alatt alkotta meg saját elméletét az idegrendszeri zavarok és a táplálkozás közötti összefüggésről, s szerezte meg második posztgraduális fokozatát táplálkozástudományból az angliai Sheffield Egyetemen.

Miután kisfiát meggyógyította, 2000-ben megalapította a Cambridge Táplálkozási Klinikát és ismét praktizálni kezdett. Gyógyító munkájában a táplálkozásra helyezte fókuszt, s eredményei nyomán világszerte elismert szakértője lett a tanulási zavarokkal és más mentális nehézségekkel küzdő gyermekek és felnőttek kezelésének éppúgy, mint az emésztőrendszeri problémák és az immunrendszeri zavarok gyógyításának.

2004-ben publikálta első könyvét (magyarul:  GAP-Szindróma. Az emésztés és pszichológia kapcsolata), melyben a betegek fizikai állapota és idegrendszeri funkciói közötti összefüggést tárja fel. A könyv részletesen ismerteti azt a GAPS táplálkozási protokollt, mely a GAP szindrómás személyek sikeres gyógyításának alappillére.

GAP-Szindróma. Az emésztés és pszichológia kapcsolata

2007 végén jelent meg második könyve: Put Your Heart In Your Mouth! What Really Is Heart Disease And What We Can Do To Prevent And Even Reverse It (Tedd a szíved a szádba! Mi is valójában a szívbetegség, hogyan megelőzhető és miként gyógyítható?). Dr. Campbell-McBride magyarázata: „A GAPS az életművem. A GAPS étrendben rengeteg természetes állati zsiradékot és koleszterinben gazdag ételeket fogyasztunk, pl. sok-sok tojást. Mindeközben egy zsír- és koleszterin fóbiás világban élünk. Teljesen természetes, hogy a legtöbb páciensem ugyanazt kérdezi: Ha követem a GAPS étrendet, nem fogok szívbetegséget kapni?. Annak érdekében, hogy pácienseimnek részletes és átfogó magyarázatot adhassak, úgy határoztam, megírom ez könyvet.”

Put Your Heart In Your Mouth

Dr. Campbell-McBride számos szakmai konferencia és nemzetközi szeminárium vezető előadója. Gyakran tart képzést gyakorló orvosoknak, de betegcsoportok és szakmai szervezetek is sűrűn meghívják. Tagja az Írók Társaságának (Society of Authors), közreműködött Edelson S. M. és Rimland B. „Az autizmus kezelése” (Treating Autism) című könyvében, s állandó szakmai munkatársa számos szakfolyóiratnak.

Vélemény, hozzászólás?