GAPS™ Diéta

1. hét

– Indítson alaplével. A jó alaplé készítéséhez egy darab húsos csontot (vagy egy fél csirkét) kell enyhén sós vízben lassú tűzön főzni 2-3 órán át, bármi egyéb hozzáadása nélkül. Hal alaplét ugyanígy készíthet halcsontokat, fejet és uszonyokat felhasználva. Ha hozzávalók megfőttek, vegye ki őket és szitán passzírozza át a levet. Az alaplevek lefagyaszthatók, de hűtőben is jól elállnak egy hétig.

Kezdje a baba táplálását azzal, hogy meleg alaplevet ad, otthon készült joghurttal keverve. Előbb a joghurtos alaplét kínálja a babának, s ha ebből már evett egy kicsit (kanállal vagy üvegből), befejezésként adjon anyatejet vagy tápszert. Fél teáskanál joghurttal elkevert 1-2 teáskanál alaplevet adjon minden szoptatás előtt. Mikor a baba már jól fogadja ezt a mennyiséget, fokozatosan növelheti az adagot. Semmiképpen ne használjon kereskedelemben kapható leveskockákat, ízesítő granulátumokat, mert ezek az ízesítők teli vannak nemkívánatos összetevőkkel. A csirke vagy tyúk alaplé különösen gyengéd a gyomorhoz. Főzze bele a levesbe a zsírosabb darabokat is: fontos, hogy a kisbabája zsírral együtt fogyassza a levest.

– Adjon a kicsinek egy-két teáskanál frissen préselt zöldséglét (sárgarépát egy kevés káposztával, salátával vagy zellerrel préselve) langyos vízbe keverve az étkezések között. Kerülje a kereskedelemben kapható zöldség- és gyümölcsleveket, csakis otthon frissen préselt leveket fogyasszon a baba. Ezek a levek sajnos nem tartósak: préselés után fél órán belül javasoljuk elfogyasztani őket.

Vélemény, hozzászólás?