GAPS™ Diéta

2. Szakasz

– Folytassa az 1. szakaszban elkezdetteket. Továbbra is adjon a páciensnek húsleveseket csontvelővel, főtt hússal, hallal és csont körüli lágy részekkel. Folytassa az erőleves és a gyömbértea kortyolgatását. Továbbra is keverjen probiotikus ételt minden csésze vagy tányér levesbe: savanyú káposzta lét, fermentált zöldséglét vagy otthon készített joghurtot/kefírt.

Adjon nyers tojássárgáját, lehetőleg szabadon tartott, bio gazdaságból valót. A legjobb, ha minden tányér húsleveshez és minden csésze erőleveshez hozzákever egy nyers tojássárgáját. Kezdje az adagolást napi egy tojássárgájával, majd fokozatosan növelje a mennyiséget egészen addig, míg a páciens minden adag leveshez fogyaszt egy tojássárgáját. Miután a nyers tojássárgáját páciense már jól tolerálja, adjon enyhén főtt tojást a levesekhez (a fehérje legyen főtt, a sárgája maradjon folyós). Amennyiben tojás allergiára gyanakszik, végezze el az  Érzékenységi Tesztet. Szükségtelen a napi tojássárgája-fogyasztást korlátozni, mivel a tojás sárgája gyorsan és könnyedén, emésztés nélkül szívódik fel, s a páciens számára a legfontosabb tápanyagokról gondoskodik. Olyan forrásból szerezze be a tojásokat, amelyben megbízik: szabadon tartott baromfiak friss, organikus tojását keresse.

Vezesse be a húsokból és zöldségekből készült ragukat, pörköltöket. Ebben a szakaszban még kerülje az erős fűszerezést, készítse az ételeket egy kis sóval és friss fűszerrel (a GAPS könyvben és a Receptek menüpont egyaránt alatt talál főzési ötleteket). Fontos, hogy ezeknek az ételeknek magas legyen a zsírtartalma: minél több friss állati zsírt fogyaszt a páciens, annál gyorsabban gyógyul. Adjon egy kis probiotikus ételt minden feltálalt fogáshoz.

Probiotikum mennyiség növelése: Emelje az otthon készült joghurt vagy kefír napi mennyiségét, ha már bevezette ezeket. Növelje a savanyúkáposzta-lé és a fermentált zöldséglevek mennyiségét.

Vezesse be a fermentált halat. Kezdje egy egészen pici darabbal naponta, s fokozatosan növelje az adagot. (A GAPS könyvben és a Receptek menüpont talál elkészítési ötleteket).

Vezesse be az otthon készített ghít (tisztított vajat). Kezdje napi egy teáskanállal, fokozatosan emelje az adagot.

 

Vélemény, hozzászólás?