GAPS™ Diéta

Étrend kiegészítés

A GAPS terápiában szükséges alapvető étrend kiegészítők

A GAPS személyek legnagyobb része megfelelő javulást mutat pusztán a diéta és az alábbi esszenciális kiegészítők használatával anélkül, hogy bármi egyébre szükségük volna.

1. Hatásos, terápiás erősségű probiotikum
2. Esszenciális zsírsavak
3. A és D vitaminok tőkehaj-máj olaj formájában

Kérjük, tanulmányozza át a GAPS könyv étrend kiegészítőkre vonatkozó fejezeteit, mely segít eligazodni a piacon kapható rendkívül sokféle készítmény között, vagy beszélje meg az étrend-kiegészítés kérdését valamelyik GAPS terapeutával.

Néhány egyedi esetben, különösen felnőtteknél, időnként javasoljuk emésztőenzimek használatát is, gyerekek esetében azonban ezekre általában nincsen szükség.
A legfontosabb a gyomorsav képződés támogatása, mivel a legtöbb GAPS személynek kevés a gyomorsava, s ennek a hiánynak a teljes emésztési folyamatra negatív hatása van. A GAPS Étrend bevezetésekor a savanyú káposzta leve jelent kiváló segítséget a savképződés normalizálásában. A savanyú káposzta elkészítésének receptjét megtalálja a Receptek menüpont alatt.

Néhány egyedi esetben bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlását is javasolni szoktuk, a legtöbb terápiában azonban nincsen szükség ilyen a kiegészítésekre, s különösen nem a program kezdetén. Az emberi szervezet sokkal könnyebben vesz fel vitaminokat és ásványi anyagokat a természet adta élelmiszerekből, mint mesterségesen készített pirulákból. A különféle tápanyagok kölcsönösen segítik egymás felszívódását és anyagcseréjét, ezért sokkal előnyösebb, ha természetes ételekből származó komplex formában kerülnek az emésztőrendszerbe. Az emberi szervezet nincs felkészülve arra, hogy különálló vitaminokat és ásványi anyagokat hasznosítson, még kevésbé úgy, ha ezek szintetikus formáival találkozik.

Álljon ellen kísértésnek, és kerülje bármi egyéb kiegészítő használatát. A GAP szindróma legfontosabb terápiája maga az étrend. A táplálék kiegészítők olyan összetevőket tartalmazhatnak, melyek tovább irritálják az amúgy is rossz állapotban lévő bélfalat. Nyilván nem szeretné az étrend bevezetésével elért szép és eredményes gyógyulási folyamatot tönkretenni vagy hátráltatni néhány pirula beszedésével. Ha a kezelőorvos ragaszkodik valamilyen kiegészítő szedéséhez, kérjük, először haladjon végig a Bevezető Diétán, s csak azután kezdje használni a pirulát, miután a bél fala eléggé meggyógyult s jó állapotba került ahhoz, hogy képes legyen befogadni az új kiegészítőt.
Kérjük, olvassa el a GAPS könyv megfelelő fejezeteit vagy keresse fel valamelyik  magyarországi GAPS terapeutát, s tájékozódjon alaposan, mielőtt bármiféle táplálék kiegészítőt szedni kezdene.

Vélemény, hozzászólás?