GAPS™ Diéta

A GAPS-ről röviden

Felismerés

A GAP szindrómát egészen kicsi babáknál a hasfájósság árulja el. Vékonybelükben eltolódott a mikroorganizmusuk aránya a patogének felé, ezért képtelenek megemészteni a táplálékot – néha még anyatejes táplálás során is jelentkeznek a tünetek. A vékonybél hámsejtjei között fehérjedarabok juthatnak a váráramba, amelyek a szervezetben gyulladást okoznak. Jellemzően a fülben, a hólyagban illetve a légutakban. Ugyanez okoz ekcémát is. Miközben a panaszokat antibiotikummal, szteroiddal gyógyítják, a gyógyszerek tovább pusztítják az emésztést segítő baktériumokat.

A GAP szindrómát kisgyermek korban onnan ismerhetjük fel, hogy hordozója válogatós vagy alultáplált. Szélsőséges eset, de jól mutatja a folyamat végpontját: a négyéves Sanyika csak egy bizonyos márkájú vaníliás krémtúrót és joghurtot volt hajlandó megenni. Semmi mást.

Lelkét, vágyait már az emésztőrendszerébe élő parazita mikroorganizmusok irányították. Olyan baktériumok, gombák és egyéb patogének, amelyek répacukorra és kazeinre vágytak. Ezek termelték Sanyika emésztőrendszerében azokat a mérgeket és ópiátokat, amelyek segítségével végre is hajtatták követeléseiket.

A GAP szindrómát nagyobb ovisoknál, kisiskolásoknál az ügyetlenkedésről, a figyelemzavarról ismerhetjük fel. Ennek következményei például az olvasási és írási nehézségek, a fékezhetetlenség. Az ok az, hogy a rossz emésztés miatt a gyermek bélcsatornájában a kazeinból és a gluténból morfinszármazékok keletkeznek, melyek a vérkeringésen keresztül bejutnak a gyermek agyába. Ilyenkor a legtöbb GAPS-es gyermeken már észlelhetők a vérszegénység, a vitamin- és ásványi anyag hiány jelei. Étel intoleranciák és allergiák jelentkeznek.

A GAP szindróma iskolásoknál, fiataloknál a táplálkozás egyoldalúságán kívül a rosszul kontrollált indulatok, szélsőséges hangulatok formájában is jelentkezik. Ilyen korra a viselkedészavarok már elnyomják az egyéb tüneteket, melyek inkább csak anekdotikus illusztrációk maradnak (mint például bélgázok, hasmenés, gyorsétkezés, hízás). Sokkal komolyabb probléma lesz a kívülről is bevitt drog illetve a hangulatingadozások.

Felnőtt korban a depresszió a vég kezdetének első jele a GAP szindrómásoknál. „Mellékhatás” a gyulladások fokozódása az emésztő traktusban, az ízületekben, az általános legyengülés, az ellustulás.

Gyógymód

A gyógymód a GAPS diéta, melynek három támadáspontja van: az irritált és sérült emésztőrendszer kímélése, a bélfal egységének helyreállítása és a jótékony bélflóra visszatelepítése. A diéta a bevezető résszel indul, mely azért különösen hatékony, mert háromféle módon is segíti a bélfal mihamarabbi gyógyulását:

1. Eltávolítja a rostokat, melyek a károsodott bélfalat irritálnák és a bélben lévő patogén baktériumokat táplálnák. Ebben az időszakban kimaradnak az étrendből a mogyorófélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök és nyers zöldségek. Csak jól átfőtt zöldségek és állati eredetű élelmiszerek (húsból készült levesek, pörköltek) jöhetnek szóba. Nincsenek keményítők sem a GAPS bevezető diétában, ami azt jelenti, hogy kimaradnak gabonák és keményítős zöldségek.

2. Táplálékot, „építőanyagot” biztosít a bélfalnak: aminosavakat, ásványi anyagokat, zselatint, glükozaminokat, kollagéneket, zsírban oldódó vitaminokat. Ezek az anyagok otthon készített hús- és hallevesekből, vízben jól átfőtt zselatinos húsokból, belsőségekből, tojássárgájából és állati zsiradékokból származnak.

3. Probiotikus baktériumokat biztosít erjesztett ételek formájában. A diétázó családok megtanulják saját maguk elkészíteni a joghurtjukat, kefirjüket, otthon fermentálni a zöldségeket és más ételeket. A probiotikus táplálékok apránként, fokozatosan kerülnek bevezetésre, hogy megakadályozzuk a patogén mikroorganizmusok túlságosan gyors pusztulása miatti méregtelenedési reakciókat.

A bevezető diéta első két fázisában a legsúlyosabb emésztési problémák (hasmenés, hasi fájdalmak) elég gyorsan megszűnnek. Ezen a ponton a páciens továbbhaladhat a következő fázisokra. Ahogy a bélfal tovább gyógyul, és a jótékony mikroorganizmusok aránya javul, a páciensek azt tapasztalják, olyan újabb ételeket is problémamentesen bevezethetnek az étrendjükbe, amiket korábban nem toleráltak.

Amikor a Bevezető Diéta szakaszain végighaladtak, a páciensek továbbléphetnek a Teljes GAPS Étrendre, melyet hozzávetőlegesen két éven keresztül tartva helyreáll bélflórájuk és az emésztőrendszerük megfelelő működése. Attól függően, milyen súlyos a kiindulási állapot, különböző személyeknek különböző időbe telik a gyógyulás. A gyerekek általában gyorsabban helyrejönnek, mint a felnőttek.

Vélemény, hozzászólás?