GAPS™ Diéta

Bevezető Diéta

A legtöbb GAPS páciensnek azt javasoljuk, először haladjon végig a Bevezető Diétán, s csak azután térjen rá a Teljes GAPS Étrendre. A páciens kiinduló állapotának súlyosságától és tüneteinek javulásától függően gyorsabban vagy lassabban tud végighaladni a programon: elképzelhető például, hogy az Első Szakaszon egy-két nap alatt átjut, míg a Második Szakasznál hosszabban időzik.

A Bevezető Diéta követése mindazoknál elengedhetetlen, aki súlyos emésztési problémákkal küzdenek. Hasmenésnél, hasi fájdalmaknál, puffadásnál és a székrekedés bizonyos eseteiben a Bevezető Diéta gyorsan mérsékli a tüneteket és segít elindítani az emésztőrendszer gyógyulási folyamatát. Még egészséges emberek gyógyítására is javasolt: ha Ön vagy gyermeke elrontja a gyomrát vagy hasmenéssel küszködik és néhány napon át követi a Bevezető Diétát, a tünetek gyorsan és nyomtalanul elmúlnak bármiféle gyógyszeres kezelés nélkül.

Makacs székrekedés esetén a lehető legkorábban, már a Bevezető Diéta Második Szakaszában vezesse be a reggel fogyasztott frissen facsart sárgarépa levet mellyel egyidejűleg adjon a páciensnek tőkehalmáj olajat is. A lé az epetermelést serkenti, s a legtöbb makacs székrekedés éppen ez elégtelen epeműködésnek tudható be. Amikor az emésztőrendszerbe nem érkezik megfelelő mennyiségű epefolyadék, a táplálékban lévő zsírok nem tudnak megemésztődni, hanem ehelyett sókkal reakcióba lépve szappanos állagúvá alakulnak, s székrekedést okoznak. A tejtermékek fogyasztásától való tartózkodás szintén hasznos segítség székrekedés esetén.

Az étel allergiák és intoleranciák esetén szintén javasolt a Bevezető Diéta követése annak érdekében, hogy a bélfal begyógyulhasson. Az allergiák és étel intoleranciák oka az úgynevezett „áteresztő bél”. Ez azért alakul ki, mert az abnormális flóra károsítja a bélfalat. Ennek következtében a tápláléknak nincs esélye rendesen megemésztődni, mielőtt felszívódna a sérült bélfalon keresztül, s a vérbe került emésztetlen alkotórészekre immunreakciót ad a szervezet. A legtöbb ember megpróbálja kideríteni, pontosan mire is érzékeny vagy allergiás, azonban a sérült bélfalon keresztül a legtöbb tápanyag részlegesen emésztve kerül a keringésbe, ezek különféle reakciókat okoznak, melyek némelyike azonnali, némelyike viszont késleltetett (egy nap, néhány nap vagy akár néhány hét elmúltával is mutatkozhat immunválasz). Mivel a reakciók átfedik egymást, gyakorlatilag lehetetlen egyértelműen megállapítani, hogy a páciens adott napon éppen mire reagált. Az étel allergia tesztek közismerten megbízhatatlanok: ha volna elég anyagi forrásunk arra, hogy két héten át napi két alkalommal teszteljük a pácienst, azt tapasztalnánk, hogy mindenre allergiás, amit megeszik. Mindaddig, amíg a bélfal sérült és áteresztő marad örök időkig zsonglőrködhetünk a különféle ételek táplálkozásból való kivonásával, mégsem jutunk sehová.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a bélfal gyógyítására érdemes összpontosítanunk, s Bevezető Diéta pontosan ezt célozza. Amint a bélfal állapota rendeződött, az ételek emésztése és felszívódása is megfelelő lesz, és a legtöbb étel allergia és intolerancia magától megszűnik.

Mindazok, akiknek nincsenek súlyos emésztési zavaraik vagy allergiájuk, egészen gyorsan végighaladhatnak a Bevezető Diétán. Azt azonban az ő esetükben is javasoljuk, hogy ne álljanak rá egyenesen és azonnal a Teljes GAPS Étrendre, hiszen a Bevezető Diéta adja a legjobb esélyt arra, hogy a páciens gyógyulási folyamata optimálisan haladjon az emésztőrendszerben és a test többi részén egyaránt. Voltak néhány olyan eset, amelyben a Bevezető Diéta átugrása elhúzódó, nehezen kezelhető problémákhoz vezetett.

Amennyiben mégis az a döntés születik, hogy egyenesen a Teljes GAPS Étrendre áll rá, kérjük, tartsa szem előtt, hogy mindannak, amint a páciens napi szinten fogyaszt, legalább 85%-ban húsból, halból, tojásból, fermentált tejtermékekből és főtt, fermentált vagy nyers zöldségekből kell állnia. A sütemények és a gyümölcsök ez esetben is maradjanak ki az étrendből néhány hétig, és később is csak korlátozott mennyiségben, a főétkezések közötti kisebb tízóraik vagy uzsonnák formájában kerüljenek vissza. Ezek semmiképpen nem helyettesítik a fő étkezéseket, melyekben az otthon készített erőlevesek, húslevek, levesek, raguk és természetes zsírok nem opcionális, hanem kötelező elemek.

Minden reggel kezdje a páciens a napot egy pohár szénsavmentes ásványvízzel vagy szűrt vízzel, s fogyasszon mellé a probiotikumot. Győződjön meg róla, hogy a víz szobahőmérsékletű. A hideg víz súlyosbíthatja a páciens állapotát.

Csak az ajánlott ételek listáján szereplő élelmiszerek fogyaszthatók, a páciens nem ehet semmi egyebet. Az Első Szakaszban a legdrasztikusabb tünetek (hasi fájdalmak, hasmenés, székrekedés) gyorsan elmúlnak. Mindazonáltal, amikor egy-egy új étel bevezet, a hasmenés, fájdalom vagy más emésztési tünetek visszatérhetnek. Ez annak a jele, hogy a páciens még nem áll készen az adott étel bevezetésére. Ilyenkor várjon egy hetet, majd próbálkozzon ismét.

Amennyiben valódi étel allergiát gyanít (ami veszélyes lehet), az adott étel bevezetése előtt feltétlenül végezzen Érzékenységi Tesztet.

Érzékenységi Teszt:
Az esti lefekvés előtt vegyen egy cseppnyit a kérdéses ételből (ha szilárd ételről van szó, mixelje össze egy kis vízzel) és helyezze a páciens csuklójának belsejére. Hagyja a cseppet megszáradni a bőrön, majd engedje aludni a pácienst. Reggel ellenőrizze a bőrfelszínt: ha erősen vörös foltot lát, néhány hétig kerülje az adott ételt, majd próbálkozzon ismét a teszttel. Amennyiben nincsen bőr-reakció, fokozatosan, egészen apró mennyiséggel kezdve vezesse be az adott ételt a páciens táplálkozásába.

 

Vélemény, hozzászólás?