GAPS™ Diéta

Az evésen túl

A táplálékon kívül a babának szülei szerető figyelmére, friss levegőn tett napi sétákra és pihentető, jó alvásra van szüksége. Ezen kívül semmi másra. Nincs szüksége a tesztekre, injekciókra, oltásokra, orvosi ellenőrzésekre, ember készítette kemikáliákra.

A védőoltásokkal kapcsolatban javasoljuk, olvassa el a GAPS könyv ide vonatkozó részét. A GAPS családokba született babák érdekét az szolgálná, hogy csak akkor kapják meg a védőoltásokat, amikor immunrendszerük már megerősödött, jó testi állapotban vannak, és fejlettek kommunikációs készségeik. Eszerint legkorábban 4-5 éves korban volna időszerű a gyermeknek oltásokat kapnia, erre azonban jelenleg nincsen lehetőség.

Ezért azt javasoljuk, győződjön meg róla, hogy gyermeke egészséges, kiegyensúlyozott és derűs az oltás idején. Hogy ez a kiegyensúlyozottság meg is maradjon, annak érdekében a Gyengéd Oltás protokoll végigvitelét javasoljuk, melyben a legtöbb gyermekorvos együttműködő – még akkor is, ha első alkalommal találkoznak a módszerrel.

Amennyiben módjában áll választani az oltóanyagok közül, kerülje a kombinált készítményeket és a kétséges hatóanyagokat.

A kisbaba ápolása során óvakodjon minden ember-készítette kemikáliától. Teljeséggel felesleges a piperecikkek használata – még akkor is, ha azok természetesként vagy natúr-kozmetikumként vannak feltüntetve. Mindaz, amire a babáknak szükségük van: kellemesen meleg, tiszta víz.

A csecsemőket nemcsak felesleges szappannal vagy samponnal fürdetni, de ártalmas is: a szappanok, fürdőkrémek lemossák bőrükről azt az olajos védőréteget, mely éppen a bőr kiszáradását és a patogének behatolását hivatott megakadályozni.

Ha feltétlenül szükségesnek érzi, használjon kókuszolajat, olíva olajat, otthon készített joghurtot vagy kefírt a pelenka alatti területekre és a kiszáradt bőrfelszínekre.

Lehetőség szerint otthonát is tartsa vegyszer-mentesen: használjon ecetet és vizet tisztítószerként, természetes, biológiai úton lebomló szereket a mosáshoz és a kicsi edényeit kézzel, az esetleges mosószert alaposan kiöblítve mossa el.

A baba első évében igyekezzen elkerülni a házban végzett felújítási és átalakítási munkákat (festést, mázolást) és lehetőleg ne vásároljon új bútorokat, szőnyegeket, kárpitokat, stb. Ezek az otthonba újonnan behozott tárgyak egy sereg toxikus anyagot tartalmazhatnak, melyeknek rossz hatása lehet a baba fejlődésére.

Lehetőleg ne vigye a kisbabát toxikus helyekre (klórral fertőtlenített uszodákba, kórházakba, szépségszalonokba, bevásárló központokba), és akadályozza meg, hogy cigarettázzanak vagy erős illatszereket használjanak a gyermek közelében.

Használjon természetes ágyneműt. A baba matracát fedje víztaszító lepedővel. (Ha a modern matracokat átnedvesíti a baba pisi – különösen, ha a matrac előző testvértől maradt – reakcióba léphet a benne lévő mikróbákkal vagy a matrac vegyi anyagaival, aminek következtében gyermekágyi halált okozó toxikus gázok keletkezhetnek.)

Összességében: gondolja át, melyek azok a mesterséges kemikáliák, sugárzások vagy környezeti veszélyek, melyek hatása árthat a kisbabának, azután kerülje el ezeket.

Vélemény, hozzászólás?