GAPS™ Diéta

A diéta elhagyása

A szigorúan vett GAPS diétát legalább 1,5-2 évig javasolt tartani. A tünetek súlyosságától függően néhányan ennél gyorsabban épülnek fel, másoknak több időre van szükségük. Legalább fél évig kell az emésztőrendszernek normálisan, jól működnie ahhoz, hogy elkezdhessük bevezetni a GAPS Diétában nem ajánlott ételeket. Felesleges elkapkodni ezt a lépést.

Az első ételek, melyeket javasolt itt bevezetnünk, az újkrumpli és az erjesztett, glutén-mentes gabonák (hajdina, köles és quinoa). (A receptek között megtalálja a gabona-fermentálás leírását.)

Egyszerre mindig csak egy új ételt vezessen be, kicsi mennyiséggel kezdve, a páciens reakciót gondosan figyelve. 2-3 napot várjon. Ha nem jelentkeznek emésztőrendszeri problémák, vagy egyéb, a páciensre jellegzetes tünetek, néhány nap múlva próbálkozzon valamivel nagyobb adaggal. Ha továbbra sincs reakció, fokozatosan növelje az étel mennyiségét.

Mivel mind a burgonyafélék, mint a gabonák magas keményítő-tartalmú növények, mindenképpen jó adag zsiradékkal (vajjal, olíva olajjal, állati zsírral, kókuszolajjal, stb.) együtt tálalja őket, mert a zsírok lelassítják a keményítők emésztésé. Ne siesse el ezeknek az új ételeknek a bevezetését, számítson rá, hogy megfelelő ritmusban a folyamat hónapokig is eltarthat.

Miután az újkrumplit és a fermentált gabonákat sikerült bevezetni, megpróbálkozhat a jó minőségű búza- vagy rozslisztből készült kovász* bevezetésével. A kovásszal palacsintát vagy kenyeret süthet. (Sally Fallon Nourishing Traditions – Tápláló Hagyományok – című könyvében kitűnő recepteket ír ehhez az időszakhoz.)

A kovászos kenyér bevezetése után a páciens valószínűleg készen áll a fermenálatlan, de főtt hajdina, köles és quinoa megemésztésére. Ezek után fokozatosan a többi keményítős növényt, gabonát és babfélét is be tudja majd vezetni az étrendbe.

GAPS páciense valószínűleg sohasem lesz készen arra, hogy a tipikus modern táplálékokat fogyassza, melyek tele van cukrokkal, mesterséges adalékokkal, módosított összetevőkkel és más ártalmas anyagokkal. Használja a GAPS diétán töltött éveket arra, hogy hosszú távon is egészségesebb étkezési szokásokat és életstílust alakítson ki.

*A kovász egy szimbiotikus kultúra tejsav-baktériumokból és gombákból, mely megfelelő hőmérsékleten liszt és víz keverékében tovább szaporodik. lsd.: Tápláló hagyományok

Vélemény, hozzászólás?