GAPS™ Diéta

Szilárd táplálékok bevezetése

Üvegből táplált kisbabánál négy hónapos kortól javasolt, míg az anyamellről táplált babáknál akár hat hónapos korig is várni lehet a szilárd ételek bevezetésével – hacsak a kicsi nem túlzottan éhes, mert ez esetben korábban javasolt elkezdeni.

A szilárd táplálékokat fokozatosan kell bevezetni, egészen kicsi napi mennyiségekkel kezdve. A táplálék fennmaradó részét továbbra is az anyatej vagy probiotikumokkal gazdagított tápszer képezze.

A következő aloldalakon elolvashatja, milyen sorrendben és milyen formában javasoljuk a szilárd táplálékok bevezetését a baba étrendjébe.

Általános irányelv, hogy az ételeket a baba reakcióitól és érzékenységétől függően kell bevezetni.

  • A legjobb indikátor mindig a baba széklete: ha túlságosan laza, hasmenéses vagy netán a székrekedés irányába mozdul, azt vegye jelzésnek arra nézve, hogy a kicsi még nem áll készen annak az új ételnek a bevezetésére. Az ilyen hatást kiváltó ételeket vegye ki a baba étrendjéből egy időre, majd később próbálja újra bevezetni őket.
  • A másik gyakori és jó indikátor a baba bőre. Ha kiütések vagy ekcémás foltok jelennek meg rajta, az mindenképpen jelzés a szülők számára. Amennyiben a kicsi a házi joghurtra ilyen reakciót adna, joghurt helyett a savó bevezetésével indítson (ez a túró készítésnél lecsepegő folyadék). A savóban sokkal kevesebb a fehérje, ezért könnyebben tolerálható. Kezdetben csak néhány cseppet adjon a babának, s fokozatosan növelje a mennyiséget. Amikor a kicsi már egy fél csésze savót is jól tolerál, kezdje el bevezetni a házi joghurtot.

A baba elválasztásánál, táplálása során legyen magabiztos és nyugodt. A picik olyanok, mint a barométer: amint megérzik szorongásunkat, reagálni fognak rá. Ha babája valamelyik ételt elutasítja, tegye azt félre és néhány órával később vagy a következő napon kínálja ismét. Olyan helyzeteket, időpontokat válasszon az új ételek bevezetésére, amikor nem kell sietnie, derűs és nyugodt.

A baba etetése a kezdetektől elbűvölően nagy rendetlenséggel jár: terítsen egy műanyag lepedőt a padóra, a baba széke alá és próbálja elengedni az aggodalmait. Ha repül az étel, hadd repüljön. Ha potyog, hadd potyogjon! Mindig két kanalat használjon: az egyiket adja a babának, és engedje, hogy azt tegye vele, amit csak szeretne. A másikat tartsa magánál, s etesse vele a kicsit. Idővel a baba rá fog tanulni arra, mire való a saját kanala, s ő is elkezdi majd rendeltetésének megfelelően használni.

Olyan rövid ez az etetős szakasz az életben: élvezze, amíg lehet!

Vélemény, hozzászólás?