GAPS™ Diéta

Első lépések

Amikor új diétába fogunk, általában lelkesek, elszántak, néha türelmetlenek vagyunk. Különösen nagy bennünk a várakozás akkor, ha a diéta kellemetlen panaszainkra kínál megoldást, ha régóta fennálló tüneteinkre várunk tőle enyhülést.

Mégis, mielőtt nekifogna a GAPS programnak, érdemes megtennie néhány olyan lépést, s átgondolnia néhány olyan kérdést, melyek a későbbiek során jóval könnyebbé teszik az új élet mindennapjait.

Amire mindenképpen szüksége lesz:
– Dr. Natasha Campbell-McBride GAP Szindróma című könyve
– Terápiás erősségű probiotikum  (pl. BioKult)
– Megfelelő mennyiségű megbízható forrásból származó zöldség- és húsféle (csontokkal, bőrös részekkel együtt)
– Biztonságos (toxinmentes) háztartási szerek és piperecikkek
– Húsleves készítéshez és fermentáláshoz alkalmas edények

(Ha takarékosabbnak érzi, előbb használja el azokat a termékeket, melyeket korábban megvásárolt, s fokozatosan cserélje le őket természetes termékekre. Sokféle lehetőség kínálkozik a szervezet általános méregterheltségének csökkentésére a bio tisztítószerekre áttéréstől olyan hatékony és egyben olcsó megoldásokig, mint például az ecet, szódabikarbóna, citrom vagy éppen a mosódió használata. Gondolja meg, melyik az Ön számára leginkább rokonszenves útja annak, hogy az otthona tisztaságát a GAPS program alatt is megőrizze. Az interneten számos receptet, jó ötletet talál, érdemes körülnézni ez ügyben)

Ami jól jön, ha rendelkezésére áll:
– konyhai robotgép
– juicer vagy gyümölcscentrifuga
– daráló ( mandulaliszt, mandulakrém készítéséhez, olajos magok őrléséhez)
– néhány fagyasztó rekesz

Hogyan kezdje?

Olvassa el a GAPS könyvet!
Fontos, hogy pontosan értse a GAPS Programot, mielőtt belefogna. A diéta helytelen elkezdése felesleges kellemetlenségekhez vezethet (pl. hasmenés, székrekedés, súlyos méregtelenedési reakciók, fájdalmak vagy egyéb emésztőrendszeri tünetek).

Tanulmányozza az Ajánlott ételek és a Kerülendő ételek listáját!
A Teljes GAPS Étrendben az ajánlott ételek mindegyike fogyasztható. Ha a páciens a Bevezető Diétával indít, az ajánlott listában szereplő ételeket meghatározott sorrendben, fokozatosan kell beépíteni az étrendbe. Alaposabb áttekintéshez, kérjük, töltse le a részletes ajánlások táblázatot.

Legyen türelmes!
Tartsa szem előtt, hogy csak a lassú, fokozatosan felépített változási folyamat hozza meg a várt eredményeket. Várjon a diéta elkezdésével egészen addig, amíg biztosan érzi, hogy mélyen elkötelezett, és igazán akarja ezt a gyógyulási folyamatot – akkor is, ha akár két évet vesz igénybe. Vannak akiknél szinte azonnal észrevehetők a pozitív változások, míg másoknál tovább kell várni az eredményekre. A folyamat sebessége és lezajlása egyénileg változik.

Kezdjen lassan!
Jelenlegi étkezési szokásaitól és egészségi állapotától függően a GAPS Étrendre való áttérés akár nagyon drasztikus változás is lehet. Amennyiben súlyos emésztési problémák vagy étel intoleranciák vannak jelen, mindenképpen a Bevezető Diétával javasoljuk indítani a programot.

Legyen felkészült!
Hasznos lehet néhány iskola-kört tenni, mielőtt rááll a Teljes GAPS Étrendre vagy a Bevezető Diétára áll. Próbáljon káposztát savanyítani, zöldségeket fermentálni, joghurtot, kefírt készíteni, húsleves főzni. Amikor már jól bánik ezekkel a receptekkel, a többi GAPS receptet is könnyen kezelhetőnek találja majd.


Ha úgy érzi, készen áll a kezdésre

Azt javasoljuk: indítson a Bevezető Diétával. Ez lehetővé teszi, hogy szervezete hozzászokjon az apránként és fokozatosan bevezetett változtatásokhoz. Amennyiben nincsenek emésztőrendszeri tünetei vagy étel intoleranciái, képes lesz néhány nap alatt végighaladni a Bevezető Diéta szakaszain.

Vélemény, hozzászólás?