GAPS™ Diéta

A baba szoptatása

Az első dolog, ami érdemes átgondolnunk, a baba táplálása. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a baba egészsége szempontjából az anyatejes táplálás – különösen az első napokban, amikor a kolosztrum (előtej) termelődik. Amennyiben módja van, mindenképpen szoptassa kisbabáját. Ha a mellről táplálás akadályozott, próbáljon meg anyatejet szerezni kisbabájának. Gyakran szívesen segítenek ebben azok az anyukák, akik egyidejűleg tartózkodtak a kórházban szülésük kapcsán, de más csatornán is találhat olyan édesanyákat, akinek bőségesen termelődik tejük, és segítőkészek. A legjobb, ha olyan édesanyát talál, aki a közelben lakik – és persze egészséges.

Ha dúlával szült, dúlája bizonyára meglátogatja a kórházban szülés után és később elmegy otthonukba is gyermekágyas találkozóra. Dúlájához bizalommal fordulhat szoptatási tanácsokért is.

A La Leche Liga tanácsadónői is sok olyan édesanyának segítettek már, akinek kezdetben nehézséget okozott a szoptatás, érdemes őket is megkeresni probléma esetén.

Még azokban az esetekben is, amikor tápszerrel kell táplálni a kisbabát, csodákat tesz a baba fejlődésében, ha időnként anyatejet is kap. A mesterséges formulák közelíteni sem tudják az anyatej minőségét és összetételét. Amennyiben mégis kénytelen tápszeres tápláláshoz folyamodni (esetenkénti anyatejes kiegészítéssel), feltétlenül adjon a kicsinek jó minőségű probiotikumot már a legelső héttől. Ezzel támogatja a jótékony bélflóra megerősödését, s vele a baba egészséges fejlődését.

Vélemény, hozzászólás?