GAPS™ Diéta

Adjon többet önmagánál!

| 0 comments

Etetés

Az apa is táplálhatja a babát

Ha már tápszer, nézzük meg, mi a jó benne. Itt van mindjárt az, hogy többet adhat, mint önmaga.

Óriási előnye szülői szempontból, hogy emancipálja a család többi tagját. Feljogosítja őket a baba táplálására. Így ők is részesülhetnek abban a bizalomépítő érintésben, amelyet az utóbbi időben a sterilitás jegyében tiltottak, komolyan hozzájárulva ezzel az édesanyák elmagányosodásához. És a gyerekek kitettségéhez a közösséggel szemben. Márpedig abban a két millió évben, amikor hordában nőtt fel az emberiség, nagyon sokaktól kapott érintést a baba. Ezáltal sokan köteleződtek el iránta. Nagy volt a gyermeki örömök virágos kertje. A szerrel táplálás visszahozhat valamit ebből a bizalmi viszonyrendszerből. Tápszertestvért könnyebb találni, mint tejtestvért. Szárazdajka bárki lehet.

Végre kibontakozhat annak az előnye is, hogy a nők gyermekük apját – tudományosan bizonyított módon – annak alapján választják ki, hogy a két immunrendszer a lehető legjobban eltérjen egymástól, s így a baba immunspektruma széles legyen. Egyszerűbben szólva gyermeke apja az illatával csábította el. A babavárás során valószínűleg inkább csak kárát látta ennek az ösztönnek, mert megváltozott az ízlése (szaglása), s inkább a családja ismerős illataira vágyott, ezért férje kezdett háttérbe szorulni. Na, most ő is adhatja szépen az immunrendszerét.

A lelki előnyökön kívül tehát hatalmas fiziológiás előny is keletkezik. A rendszeres érintkezés során a baba másoktól – így az apától – is hozzájut olyan  mikroorganizmusokhoz, amelyekkel szimbiózisban fog élni. Amikor a gyermekének életet ad, akkor életek sorozatát is adja neki. Ideális esetben átadja azt a kétezer fajt, amely bőrén és teste belsejében segít a külvilággal kapcsolatot tartani és a külvilágot belsővé tenni. Amikor bőre a baba bőréhez ér, egy élő rendszer kezd átvándorolni, az emberrel együttműködő mikroorganizmusok együttműködésben élő rendszere.

A mikroorganizmusok egy része a gyermek születésekor jut testébe, ideális esetben akkor, amikor áthalad a hüvelyen. A későbbiek során a bélflóra az anyával és a külvilággal való érintkezés során (például szoptatáskor a mellbimbóról) éri el azt a fajgazdagságot, amely a tápanyagok megfelelő feldolgozásához és felszívódásához szükséges. Az ökoszisztémát alkotó fajok mihamarabbi betelepülése azért fontos, mert ha a jótékony mikroorganizmusok összezárnak, kitaszítják az idegen, betegséget okozó fajokat. A vékonybél fala nagyban hasonlít egy jó tömör ősgyephez, amelyen képtelen megtelepedni idegen növény. A kóró és bogáncs csak ott él meg, ahol felsértettük a gyepet. Például árok partján.

A tápszeres táplálás miatti anyai bűntudatot nagyban csökkenti, ha gondol arra: a tápszer steril anyag, ezért kisbabája testébe a megfelelő mikroorganizmusokat másként kell bejuttatni. Az egyik mód a minél magasabb csíraszámú és minél többféle fajt tartalmazó probiotikum bekeverése a tápszerbe, a másik a cumi bekenése házilag készült joghurttal, illetve kefirrel. Ez is családi feladattá válhat, a baba egész környezetét foglalkoztató projekt kerekedhet belőle, újabb elköteleződési hullámot indítva. És persze vitákat. Mert a probiotikumok drágák és sokfélék, a házi joghurt és kefir pedig tele van bacilussal. Sőt, gombával.

Íme egy igazán zavarba ejtő kép a családi vitaestre szánva:  a pásztorok bárányok vékonybeléből szokták kivenni a juhsajt ojtásához való anyagot. Olyan baktériumkultúrához jutnak így, amelyet meleg tejben tovább tudnak szaporítani és amely a juhsajtban tovább is él. Ez arról tanúskodik, hogy a szopós báránynak egészen más a biotikuma, mint a juhé. Neki is be kell tehát szereznie azokat a baktériumokat, amelyek akár a cellulózt is lebontják. Különben éhen pusztulna.

Apropó: a tápláló-projekt résztvevői korán elkezdhetik a húsleves adását a babának. Főzzenek meg egy tyúkot tiszta vízben kevés sóval ízesítve (szerencsés esetben olyan sót tudnak használni, amiben sok az ásványi anyag). A leszűrt lét egy kevés házi joghurttal összekeverve már négy hónapos kortól kiváló étel. Lefagyaszthatnak belőle apró baba-adagokat, és még mindig jut hely a fazék körül bőven. Akár ünnepséget is kerekíthettek a dologból: az első családi étkezés. A mamának azért tegyetek ki vegetát, apunak meg paprikát… Tovább erősödik általa a baba a társas dimenzióban. Később fokozatosan jöhet a leves többi alkotórésze is – ennek menetrendjéről olvassa tovább  honlapunk kapcsolódó oldalait.

És persze: nézzen utána, gyerekorvosa segítségével hogyan igényelhet anyatejet!

Vélemény, hozzászólás?