GAPS™ Diéta

4. Szakasz

– Fogyassza továbbra is ez előző szakaszokban bevezetett ételeket.

– Fokozatosan vezesse be a saját zsírjukban, serpenyőben sült és a grillezett húsokat.  A füst felett, faszénen sült vagy bő zsiradékban kisütött húsokkal még várjon! A szaftos, saját zsiradékjában, serpenyőben sült pecsenye vagy a grillen puhult (esetleg fedő alatt előpárolt) hús jóval könnyebben emészthető, kevesebb rostos részt tartalmaz, ezért ezzel kezdjük a sült-félék bevezetését. Gondosan kerülje az égett vagy túlságosan barnára sült részeket. Tálalja a sült húsokat főtt zöldségekkel, savanyú káposztával vagy más fermentált zöldségekkel.

– Kezdjen el hidegen sajtolt olíva olajat adni az ételekhez. Indítson néhány cseppel étkezésenként, s fokozatosan növelje az adagot 1-2 evőkanálig.

– Vezesse be a frissen préselt leveket, néhány evőkanálnyi sárgarépa lével kezdve. A préselt répalevet szűrje át, az ital lehetőség szerint rostmentes legyen. A páciens ízlése szerint fogyaszthatja magában, vízzel hígítva vagy házi joghurttal elkeverve is. Ha minden rendben halad, fokozatosan növelje napi egy csészére a mennyiséget. Amikor a páciens már egy teljes csésze szűrt sárgarépa levet gond nélkül elfogyaszt, vegyítse frissen préselt saláta, zeller vagy menta levével. A préselt levek éhgyomorra a legjobb hatásúak, ezért reggel, ébredés után vagy a délután közepén javasolt fogyasztani őket.

– Próbáljon kenyeret sütni őrölt mandulából vagy egyéb, lisztté őrölt olajos magból. Leírást ehhez a GAPS könyvben vagy a Receptek menüpont alatt talál. Ebben a szakaszban egyelőre csak négy összetevőt használjon:

  1. mandulalisztet;
  2. tojást;
  3. egy darabka friss sütőtök-félét (hámozva, magozva, konyhagépben pürésítve);
  4. némi természetes zsírt (ghít, vajat, libazsírt vagy kacsazsírt).

Ízesítésként tehet a masszába egy kevés természetes sót. A páciens először csak egy egészen pici darabkát fogyasszon a kenyérből naponta. Csak apránként, fokozatosan növelje a mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?