GAPS™ Diéta

Allergiák

Az allergiákról szóló átfogó és részletes cikket elolvashatja ide kattintva.

Az étel allergiák és intoleranciák esetén a Bevezető Diéta követése javasolt annak érdekében, hogy a bélfal begyógyulhasson. Az allergiák és étel intoleranciák oka az úgynevezett „áteresztő bél”. Ez azért alakul ki, mert az abnormális flóra károsítja a bélfalat. Ennek következtében a tápláléknak nincs esélye rendesen megemésztődni, mielőtt felszívódna a sérült bélfalon keresztül, s a vérbe került emésztetlen alkotórészekre immunreakciót ad a szervezet.

A legtöbb ember megpróbálja kideríteni, pontosan mire is érzékeny vagy allergiás, azonban a sérült bélfalon keresztül a legtöbb tápanyag részlegesen emésztve kerül a keringésbe, ezek különféle reakciókat okoznak, melyek némelyike azonnali, némelyike viszont késleltetett (egy nap, néhány nap vagy akár néhány hét elmúltával is mutatkozhat immunválasz). Mivel a reakciók átfedik egymást, gyakorlatilag lehetetlen egyértelműen megállapítani, hogy a páciens adott napon éppen mire reagált. Az étel allergia tesztek közismerten megbízhatatlanok: ha volna elég anyagi forrásunk arra, hogy két héten át napi két alkalommal teszteljük a pácienst, azt tapasztalnánk, hogy mindenre allergiás, amit megeszik. Mindaddig, amíg a bélfal sérült és áteresztő marad örök időkig zsonglőrködhetünk a különféle ételek táplálkozásból való kivonásával, mégsem jutunk sehová.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a bélfal gyógyítására érdemes összpontosítanunk, s Bevezető Diéta pontosan ezt célozza. Amint a bélfal állapota rendeződött, az ételek emésztése és felszívódása is megfelelő lesz, és a legtöbb étel allergia és intolerancia magától megszűnik.

A Bevezető Diéta 1. Szakaszában a legdrasztikusabb tünetek (hasi fájdalmak, hasmenés, székrekedés, bőrkiütések) gyorsan elmúlnak. Mindazonáltal, amikor egy-egy új étel bevezet, a hasmenés, fájdalom vagy más emésztési tünetek visszatérhetnek. Ez annak a jele, hogy a páciens még nem áll készen az adott étel bevezetésére. Ilyenkor várjon egy hetet, majd próbálkozzon ismét.

Amennyiben valódi étel allergiát gyanít (ami veszélyes lehet), az adott étel bevezetése előtt feltétlenül végezzen Érzékenységi Tesztet.

Érzékenységi Teszt:
Az esti lefekvés előtt vegyen egy cseppnyit a kérdéses ételből (ha szilárd ételről van szó, mixelje össze egy kis vízzel) és helyezze a páciens csuklójának belsejére. Hagyja a cseppet megszáradni a bőrön, majd engedje aludni a pácienst. Reggel ellenőrizze a bőrfelszínt: ha erősen vörös foltot lát, néhány hétig kerülje az adott ételt, majd próbálkozzon ismét a teszttel. Amennyiben nincsen bőr-reakció, fokozatosan, egészen apró mennyiséggel kezdve vezesse be az adott ételt a páciens táplálkozásába.

Vélemény, hozzászólás?