GAPS™ Diéta

Érzékek és vágyak

| 0 comments

Hogyan alkalmazhatjuk az étel utáni vágyakozást és az érzékekre figyelést GAPS diéta alatt?

A GAPS diéta nincs kőbe vésve: hozzá kell igazítania az egyedi igényeihez. A GAPS diéta megadja az ételek listáját, amivel dolgozni kell. Az, hogy mikor és milyen arányban fogyasztja a különböző ételeket teljesen Öntől függ. Hallgasson a teste igényeire. Például, egy nap úgy érezheti, hogy csak egy almát akar reggelizni, de másnap egy nagy reggelit kíván tojásból, baconból, kolbászból és salátából. Például az első nap csak húslevest és csirkét kívánt, de másnap már egyáltalán nem akar húst enni, csak zöldséget és joghurtot. A teste tudatni fogja, milyen arányban fogyasszon fehérjét, zsírt és szénhidrátot minden étkezés során. Hogyan? A különböző ételek iránti vágyakozás segítségével; tehát amikor hozzálát a családi étkezéshez, csak olyat egyen, ami akkor és ott vonzónak tűnik, és csak olyan mennyiségben, amilyet még kíván.

Nagyon lényeges, hogy odafigyeljen a teste vágyaira amikor GAPS diétát követ – a Bevezető Diétát vagy a Teljes GAPS Étrendet. A vágyai meg fogják mondani, milyen gyorsan menjen végig a Bevezető Diéta lépésein. Lehet, hogy olyasmit kell ennie, ami nem megengedett egy adott szakaszban, mert erre vágyik a teste, és ezt tiszteletben kell tartania. Egyediek az adottságai, és senki nem írhatja elő Önnek a helyes sorrendet. Ha betű szerint követte a GAPS Bevezető Diétát, és jól érezte magát, de egy nap erős vágyat érez, mondjuk a nyers paradicsom iránt, akkor hallgasson erre a vágyra. Ez olyan alkalom, amikor a teste elmondja Önnek, hogy „erre és erre” a tápanyagra szüksége van, és a nyers paradicsomból ezeket megkaphatja. Ha megtagadja a testétől, amire szüksége van, bajba keveredhet: az elektrolit egyensúlya fel fog borulni, vagy a hormonháztartása fel fog borulni, vagy valami mással lesz a gond. Igen, „csalt” a diétában a paradicsom fogyasztásával, de miután kielégítette a teste igényét, haladhat tovább a programjával. Minden folyamat két lépést előre halad és egyet hátra, és a gyógyulás sem kivétel ez alól. Tehát ne törődjön az időnkénti „csalással”, ha a teste tényleg ezt kívánja. Ez valójában nem csalás, hanem a testével való munka, és annak a tisztelete. Emlékezzen: a teste végtelenül többet tud saját magáról, mint amennyit mi valaha is tudni fogunk róla az összes intelligenciánkkal és tudományunkkal!

Szintén emlékezzen, hogy a teste tápanyagigénye folyamatosan változik. Ezért az ételek iránti vágyai is folyamatosan változni fognak: ami csodálatosan kielégítő volt reggel nem lesz az ebédkor, és ami finom délután, taszító lehet vacsoraidőben. Ezek az érzések mind érvényesek és hallgatnia kell rájuk! Egyediek az adottságai, és ami az asztalnál valakinek megfelelő, nem feltétlenül lesz az Önnek.

 

Dr Campbell

Vélemény, hozzászólás?