GAPS™ Diéta

Hogyan tápláljuk magunkat megfelelően?

| 0 comments

A válasz az: kerüljön újra összeköttetésbe a teste belső intelligenciájával. Csak gondolja végig: ha a testének ennyi és ennyi fehérjére és zsírra és szénhidrátra és B12-vitaminra és C-vitaminra van szüksége, hogyan fogja ezt a tudtára adni? És ha lenne módja rá, hogy ezt tudtára adja, hogyan próbálná meg beszerezni ezeket a tápanyagokat? Hogyan kellene számításba vennie mindezeket a tényezőket, és a helyes mennyiségeket megtalálnia? Nos, az Anyatermészet kedves és nem kér tőlünk túl bonyolult dolgokat. Ehelyett megadta nekünk a SZAGLÁS, ÍZLELÉS, VÁGYAKOZÁS és KIELÉGÜLTSÉG érzeteit. Tehát, amikor a tápanyagoknak egy bizonyos keverékére van szükségünk, vágyakozást fogunk érezni egy bizonyos étel iránt, ami épp azt a keveréket tartalmazza; ez az étel isteninek fog érződni, és csodálatosan fog ízleni, és kielégültnek fogjuk magunkat érezni, miután elfogyasztottuk.

De egy-két órával később a test igényei megváltoznak, és ez a bizonyos étel már nem fog vonzónak tűnni többé, és inkább egy másik étel iránt fogunk vágyakozni, ami tápanyagaiban épp az akkori szükségleteket fogja fedezni.

Tehát az egyetlen módja annak, hogy helyesen szolgáljuk a testünket az, ha kapcsolatba kerülünk az érzékeinkkel!

Gondolkodjunk el ezen még egy kicsit.


Egy bizonyos étel iránti VÁGYAKOZÁS

A századokon át tartó vallási és politikai kondicionálásnak köszönhetően a „vágyakozás” szónak sok ember számára van egy kissé negatív hangzása; a vágyakozás olyan valami, aminek ellen kell állnunk, és aminek nem engedhetjük át magunkat. Ugyanakkor a testnek pont ez a fő módja, hogy tájékoztasson, milyen tápanyagokra van szüksége egy adott pillanatban. Tehát, amikor éhes lesz, álljon meg egy pillanatra és gondolkozzon el: „Mire vágynék most leginkább? Mi tűnik a legvonzóbbnak most számomra?” Felejtse el az összes könyvet, amit olvasott, a táplálkozástudományi mantrákat arról, hogy a nap melyik időszakában mit kell ennie, és csak tegye fel a kérdést. A válasz azonnal meg fog érkezni, és pusztán annak az ételnek a gondolatára össze fog futni a nyál a szájában. Tisztelje a vágyait! A vágyakozás a teste belső intelligenciájának nyelve, amin keresztül megtudhatja, mire van szüksége ahhoz, hogy egészséges, energetikus és boldog maradhasson. Ha odafigyel a vágyaira minden alkalommal, amikor ételt fogyaszt, képes lesz jól emészteni, és az étel jót fog tenni Önnek, mert épp akkor fogyasztotta, amikor a teste megkérte rá.

A probléma az, hogy ebben a modern, elüzletiesedett világunkban az emberek étel iránti vágyakozásait addiktív íz-módosító anyagokkal manipulálják, amiket a feldolgozott élelmiszerekbe tesznek. A vágyakra hallgatás csak akkor működik, ha azok természetes ételekre vonatkoznak – olyan ételekre, amelyeket az Anyatermészet alkotott. Ne egyen többé feldolgozott ételeket, és az étel iránti vágyakozása vissza fog térni az alapállapotához.

A SZAGLÁS érzéke

Megfigyelte valaha az állatokat? Semmit nem vesznek a szájukba anélkül, hogy meg ne szagolnák először. Miért? Mert a vadon élő állatok teljes összeköttetésben állnak az ösztöneikkel – a testük belső intelligenciájával. A szaglás érzéke sok információt hordoz az ételről: meg lehet-e enni, nem fertőződött-e meg kémiai anyagokkal vagy mikrobákkal, elég friss-e, és legfontosabbként: megfelel-e a test pillanatnyi szükségleteinek? Tehát mielőtt bármit a szájába vesz, szagolja meg: ha épp megfelelő Önnek, vonzónak fogja találni az illatát. Ha nem megfelelő, taszítani fogja. Tisztelje a szaglás érzékét és hallgasson rá.

A probléma az, hogy a modern világban sok embernek károsodott a szaglása a szintetikus illatanyagok használata következtében. Minden ember alkotta szagos kemikália – mint a mosóporok, tisztítószerek, légfrissítők és parfümök – blokkolják a szaglásért felelős receptorokat az orrban. Az orrban adott számú receptor található, és miután ezek blokkolva lettek egy adott anyag által, új molekulák abból az anyagból nem tudnak hová kapcsolódni, ezért nem is érezheti meg őket. Mindannyian találkoztunk már emberekkel, akik parfümgyárként illatoznak, de akiknek nem tűnik fel, milyen túlzottan használják a parfümöt, mert már nem voltak képesek érezni, annyira blokkolva voltak a receptoraik azzal az anyaggal. Ugyanez történik a mosószerek esetében is, amelyek nagyon erős illatanyagokat tartalmaznak, hogy elfedjék a szer eredeti, kellemetlen szagát. Akik rendszeresen használják őket nem képesek többé érezni az illatukat, mert a ruhájukon, törülközőiken és ágyneműjükön át is ennek vannak kitéve. Ezek az emberek nem képesek az étel illatát sem érezni, mert a receptoraikat állandó jelleggel blokkolja a mosószer.

Hogy újra visszaállítsa a szagok érzékelését, távolítson el minden szagos/illatanyagot tartalmazó vegyszert a környezetéből: cserélje le a mosószerét természetes, illatanyag-mentes mosószerre, és ne használjon semmilyen parfümöt, illatosított kozmetikumot és légfrissítőt. Pár héten belül a szagló receptorai kitisztítják magukat, és a szaglóérzékelése vissza fog térni.


Az ÍZÉRZÉKELÉS

Az étel az élet egyik legnagyobb örömei közé tartozik, és ennek így is kell lennie! Ha nem lel örömet benne, akkor az nem jó étel abban a pillanatban az Ön számára (nem számít, mennyire „egészségesnek” mondható)! Tehát hallgasson az ízérzékelésére és tisztelje! Barátra lelhet benne, mivel egyike a kommunikációs csatornáknak a teste belső intelligenciája és a tudatos elméje között. Hogyan máshogy mondaná el a teste, hogy szüksége van valamely tápanyagra, ha nem azáltal, hogy örömet okoz az étel formájában történő fogyasztása.

A probléma az, hogy sok ember ízérzékelése elváltozott vagy letompult a feldolgozott ételek rendszeres fogyasztása okán. Sok feldolgozott étel tartalmaz ugyanis az ízlelésre ható kémiai anyagokat, amiket szándékosan adnak hozzá az „ételhez”. Ezek a kémiai anyagok nemcsak hogy mérgezőek, de hosszú távon elváltoztathatják az ízérzékelést, ezért nagyon lényeges, hogy abbahagyjuk a feldolgozott ételek fogyasztását ahhoz, hogy visszaálljon a természetes ízérzékelésünk.

Sok olyan tápanyag van, aminek a hiánya elváltozott ízérzékelést okoz (a cinkhiány különösen ismert ezek közül). Ahogy elkezd természetes ételeket fogyasztani, a tápanyaghiány csökkeni fog, és az ízérzékelése vissza fog térni a normálishoz.

A szájban lévő toxinok is elváltoztathatják az ízérzékelést. Próbáljon meg hidegen préselt olivaolajjal (vagy bármilyen más hidegen préselt olajjal) fogat mosni fogkrém helyett: ez az ayurvédikus módszer bizonyítottan jól méregteleníti a szájat. Fontos az is, hogy holisztikus módszereket alkalmazó fogorvossal dolgoztassunk, mivel sok fogászati anyag toxikussá teheti a szájat, és elváltoztathatja az ízérzékelést.

Az evés utáni KIELÉGÜLTSÉG érzése

Ha a pillanatnyi igényeinek megfelelő ételt fogyasztott, teljesen kielégültnek fogja magát érezni. Nem fog más után vágyakozni, csak kellemes elégedettséget érez, ami lehetővé teszi, hogy az élet többi dolgaira fókuszáljon, és egy időre megfeledkezzen az ételről. Fontos, hogy ne együk túl magunkat, hogy ne érezzük magunkat „megtömve”.

Ugyanakkor, ha odafigyel az ételből származó örömérzetre, akkor nem fogja magát túlenni, mert megáll az evéssel akkor, amikor az megszűnik örömtelivé válni. Az öröm be / öröm ki jelzés a testétől, hogy tudtára adja, mire van szüksége. Az örömérzet folytán addig fog enni, ameddig a teste nem kapott eleget az adott a tápanyagokból; amikor eleget kapott, meg fog szűnni az örömérzet.

Az édes ételek utáni vágyakozás elterjedt a GAPS embereknél az instabil vércukorszint következtében. Időbe telik normalizálni a vércukorszintet, és a leghatékonyabb módja a zsírfogyasztás, különösen az állati zsíroké (természetesen az örömzónán belül). Tehát fogyasszon sok állati zsírt az ételeiben. Hogy stabil szinten tartsa a vércukorszintjét az étkezések között, keverjen össze nyers vajat nyers mézzel az íz kedvéért, tegye egy üvegedénybe, hogy magánál tudja tartani, és egyen belőle egy pár kanállal minden 20-30 percben egész nap. Ez a módszer nagyon hasznos lehet a kezelés kezdeti szakaszában. Ahogy a vércukorszintje normalizálódik a GAPS Táplálkozási Program használatával, fokozatosan csökkentheti és végül elhagyhatja a vaj/méz keverék fogyasztását.

Dr Campbell

 

Vélemény, hozzászólás?