GAPS™ Diéta

Gyermeki vágyak és a GAPS

| 0 comments

Hogyan alkalmazzuk az étel utáni vágyakozást és az érzékekre figyelést elvét a GAPS diétán lévő gyermek esetében?

Szülőként döntéseket kell hoznunk a gyermekeink érdekében. A GAPS gyerekeknek elváltozott a szag- és ízérzékelésük, furcsa vágyaik vannak ételek iránt, sőt, többnyire épp azokra az ételekre vannak rászokva, amik kárt okoznak nekik. A vágyakozásaik és addikcióik tipikusan a feldolgozott ételekre irányulnak. Ahogy elkezdjük a GAPS Táplálkozási Protokollt és eltávolítunk minden feldolgozott ételt, ennek eredményeként a gyermek mindenfajta elvonási tünetet produkálhat (viselkedéseseket és fizikaiakat egyaránt). Fontos, hogy a szülők megértsék a következőt ahhoz, hogy átsegíthessék gyermeküket ezen a nehéz időszakon: a gyermekük teste meg van rekedve egy kóros anyagcsere-állapotban, és bizonyos egészségtelen ételeket követel, hogy fenntarthassa ezt az állapotot. Tehát – hacsak nem akarjuk ezt a kóros állapotot fenntartani – nem engedhetjük, hogy a gyermekünk azokat az ételeket fogyassza.

Átállítani a gyermekünk testét egy egészséges anyagcseréjű állapotba időt és erőfeszítést igényel, és a GAPS Táplálkozási Program segíteni fog ebben Önnek. Tehát ragaszkodjon azokhoz az ételekhez, amiket ez a diéta tartalmaz. Ugyanakkor, azon a listán belül próbáljon meg nagy változatosságot biztosítani (amikor az elvonási időszaknak többé-kevésbé vége van). Nagyon fontos a gyermeke számára, hogy elkezdje használni az érzékeit, és hallgatni tudjon a vágyakozására, a szaglására, az ízlelésére és a kielégültségére. Időbe fog telni, amíg megtanulja használni ezeket az érzékeket, sőt, az is, hogy egyáltalán felfedezze őket, mivel a kóros anyagcsere-állapotban ezek torzultak és el vannak nyomva.

Tehát töltse meg a házát GAPS ételekkel, és hagyja, hogy a gyermeke válasszon magának (az ésszerűség határain belül persze). Hagyja, hogy felfedezze az ételt, úgy ahogy ő akarja: egyen kézzel, hidegen vagy melegen, az asztalnál vagy egész nap nyammogva. Nagyon lényeges, hogy minden gyermeknek (legyen GAPS-es vagy „normálisan” fejlődő) egészséges kapcsolata legyen az étellel már a kezdetektől fogva. Sajnos a nyugati kultúrában ez sokszor nem történik meg.

Felkavaró dolog látni, hogy sok anyuka a nyugati világban tevőlegesen dolgozik a gyermek asztali modorán, miközben alig tesz erőfeszítést arra, hogy rendes ételt tegyen az asztalra (helyette valamilyen felmikrózható feldolgozott kreálmányt szolgál fel). A rossz minőségű étel és a kemény nyomás annak a megevésére az illemszabályok teljes betartásával bárki kedvét elveheti az ételtől, hát még egy kisgyerekét!

Ahhoz, hogy a gyermek normális érzékkel viszonyuljon az ételhez, természetes, egészséges és ízekben gazdag ételekre van szükség, és a gyermeket hagyni kell felfedezni az ételt a saját keretein belül (kézzel enni, „dzsuvát” csinálni, örvendezni neki). Az illemszabályok ráérnek később, amikor a gyermekben már kifejlődött a természetes figyelme saját vágyaira, szag- és íz élményeire és az evés utáni kielégültségre. Ezek fogják szolgálni egész hátralévő életén keresztül.

 Dr Campbell

 

Vélemény, hozzászólás?