GAPS™ Diéta

Birsalma

| 0 comments

A birsalma lédússága, csodálatos illata, pikáns íze, magas C-vitamin és pektin tartalma ellenére ritka vendég az étkezőasztalokon, mert első próbálkozásra kifejezetten nehezen feldolgozhatónak tűnik, s szőrössége, keménysége hamar elveszi a kezdetben lelkes konyhatündérek kedvét.

Pedig néhány apró fogás segítségével könnyen és gyorsan konyhakésszé tehetjük.

  1. Tisztítás: a birsalmákról folyó víz alatt erős kefével (pl. körömkefével) mossuk le a külső, bolyhos-szőrös réteget. Ha ezt megtesszük, viaszosan fényes, szép almákat kapunk.
  2. Darabolás: a megmosott almákat szárral felfelé tegyük deszkára, jó éles késsel vágjuk le az alma egyik oldalát, a magházat sértetlenül hagyva. A keletkezett lapos felületre fektetve levághatjuk ugyanígy a két szomszédos oldalt, végül a negyediket is. Ezen a módon elkerülhetjük, hogy a kemény, késsel is nehezen áthatolható magházzal bajlódnunk kelljen, s a kapott négy konyhakész birsalma szelettel már könnyen tovább bánhatunk.
  3. Lé készítés: nyersen csak gyümölcslé formájában javasolt fogyasztása, s érdemes fele-fele arányban alma- vagy körtelével keverni a birs levét. Amikor a birsalmát facsarjuk, a juicerbe az alma feldolgozáskor szokottnál sokkal vékonyabb szeleteket tegyünk. Semmiképpen ne rakjuk a gépbe a magházat, keverjünk viszont a léhez egy csipet aszkorbinsavat, hogy szép sárga színe megmaradjon.
  4. Sütés: tűzhelyben vagy kályha tetején süssük puhára a birsalmákat. Hideg őszi, téli estéken egyszerre kapunk belőle melegséget, meghitt illatokat és csodás csemegét.
  5. Kompót főzés: szegfűszeggel és citrommal ízesített vízben főzzük puhára a konyhakész birsalma szeleteket. A mézet csak akkor adjuk a léhez, miután elzártuk a lángot az edény alatt, s kicsit hűlni hagytuk. A birs-kompót gyógyító étel: hasfájásra, hasmenésre magas pektin tartalma miatt segítség.
  6. Leves készítés: a kihűlt birsalma kompótot egy kis házi tejföllel simára keverve fantasztikus gyümölcslevest kapunk. Ha a levet sűríteni szeretnénk, a megfőtt almák egy részét turmixoljuk el.

Vélemény, hozzászólás?