GAPS™ Diéta

Savanyú uborka

| 0 comments

A Bevezető Diéta 3. Szakaszától javasolt étel.

Hozzávalók:

  • 3 kg közepes nagyságú uborka,
  • 3-5 dkg só,
  • 1 szál torma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • 5-6 szőlő, néhány meggyfalevél,
  • kapor,
  • 1-2 dkg bors,
  • 2-3 babérlevél,
  • 1 kávéskanál köménymag


Elkészítés:

Az uborkát megmossuk, a végét lecsípjük, majd hosszában félig félbe vágjuk, majd ugyanezt a másik oldalon 90 fokban elforgatva megismételjük. Az üvegbe alulra rakjuk a kaprot, tormát és erre az uborkát. Az üveg oldalába hosszára bedugjuk a szőlő- és a meggyfaleveleket. A vizet felforraljuk sóval és a fűszerekkel, a forrásban lévő vizet ráöntjük az uborkára, majd lezárjuk a tetejét. Ezután mi a ház padlásának déli végébe rakjuk, hogy a nap alatt kiforrja magát. Amikor a tizedik nap körül letisztul, hűvös kamrába visszük. Esetleg ha apad, 1-2 hét múlva sóval felfőzött hideg vízzel feltöltögetjük.

Az a különbség a nyári és téli fogyasztás között, hogy a télire elrakott uborkát nem kell bevagdosni.

Solymosi Heléna receptje

Vélemény, hozzászólás?