GAPS™ Diéta

Koleszterin vizsgálat?

| 0 comments

Sokan teszik fel a kérdést:
Ha tesztelem a vérem koleszterin szintjét, milyennek kell lennie?

A válasz:
Ne tesztelje a vére koleszterin szintjét! Fölösleges és potenciálisan káros!

Mindjárt elmagyarázzuk, miért.

A vér koleszterinszintjét a máj tartja fent: ha több koleszterint eszünk, kevesebbet termel, és ha kevesebbet eszünk – a máj többet termel. Ezért van az, hogy a zsírszegény, koleszterinmentes diétáknak nincs hatásuk a vér koleszterinszintjére: a máj egy bizonyos szinten fogja azt tartani, attól függően, hogy a test éppen akkor milyen folyamatokban van.


Miért van szüksége a testnek koleszterinre?

A testünk nagy százalékban koleszterinből és zsírokból áll, és a koleszterinnek lényegi szerepe van sok funkció betöltésében. A koleszterin annyira fontos az ember fiziológiájában, hogy a testünknek nagyon hatékony mechanizmusai vannak a vérben lévő koleszterin állandó szinten tartására az élet bármely pillanatában. Ugyanakkor, a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (sztatinok) egy egészen más témába tartoznak! Beleavatkoznak a szervezet koleszterintermelő képességébe, és ezért valóban lecsökkentik a szervezet számára elérhető koleszterin mennyiségét. Nézzük csak, milyen veszélyes ez valójában.


Az emberi agy ki van éhezve a koleszterinre

Az agyban lévő valamennyi struktúrának szüksége van koleszterinre és telített zsírokra nemcsak ahhoz, hogy felépítsék saját magukat, hanem ahhoz is, hogy ellássák különféle funkciójukat. Aki beleavatkozunk a teste koleszterintermelő képességébe, az saját agyi struktúráit és az idegrendszerének a többi részét fenyegeti. Memóriacsökkenés és a kognitív funkciók hanyatlása a legáltalánosabb eredményei a sztatin terápiáknak. Valójában lehetséges, hogy az időskorú elbutulás járványszerű elterjedésének nagy része a mindenhol előbukkanó sztatin receptfelírásoknak köszönhető. Kimutatták, hogy a tojás és vaj napi szinten történő bevitele javítja az idősek emlékezeti- és kognitív képességeit. Bárkinek, aki memóriazavarokkal vagy tanulási nehézségekkel küzd, minden nap sokat kell ennie ezekből az ételekből ahhoz, hogy felépüljön.

Újabban a sztatinokat a Parkinson-kór kialakulásával hozták összefüggésbe. Dr. Xuemei Huang, az Észak-Karolinai Egyetem vezető kutatója kijelentette: „A Parkinson-kór elterjedésének növekedésére kell számítanunk a sztatinok elterjedt használata következtében.” Vannak emberek, akiknek a teste nem képes elegendő mennyiségű koleszterint termelni, nekik sok koleszterinben gazdag ételt kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy ellássák a szerveiket ezzel az élethez nélkülözhetetlen anyaggal. Alacsony koleszterinszintet rutinszerűen mérnek gyilkosságot és más erőszakos cselekedeteket elkövető bűnözőknél, agresszív és erőszakos embereknél, öngyilkosságot megkísérlőknél és gyenge önkontrollal rendelkezőknél. A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerpróbák kezdetétől fogva magasabb számú erőszakos cselekedetekből származó halálesetet és öngyilkosságot jegyeztek fel. Az elhunyt oxfordi professzor, David Horrobin figyelmeztetett bennünket: „a lakosság koleszterinszintjének jelentős csökkentése általános elmozduláshoz vezethet az erőszakos viselkedésminták felé. Az így keletkező erőszak nagy része nem halálos kimenetelű lesz, viszont a munkában és a családban több agresszióhoz, több gyerek- és feleségbántalmazáshoz és általában, megnövekedett boldogtalansághoz fog vezetni.” Valóban, a sztatinok egyik első mellékhatása az intolerancia, agresszió és hirtelenharagúság felé mutató hangulat- és személyiségváltozás – melyek az agy koleszterinéhségének figyelmeztető jelei.


A koleszterin véd minket a fertőzésektől

A koleszterin elemi fontosságú az immunrendszer megfelelő működése számára. Azok az emberek, akik vérében kevés a koleszterin, jobban kitettek a fertőzéseknek, és ha megfertőződnek, nagyobb eséllyel halnak bele a fertőzésbe, mint azok, akiknek magas a koleszterinszintjük. Az antibiotikumok felfedezése előtt századokon át tojássárgáját és tejszínt kevertek össze – ezek rendkívül gazdagok koleszterinben –, hogy a tuberkulózist és más fertőzéseket kezeljenek vele.


A testünkben valamennyi szteroid hormon koleszterinből épül fel

Az agy után a leginkább koleszterin-éhesek belső elválasztású mirigyeink: a mellékvesék és a nemi mirigyek. Ezek szteroid hormonokat termelnek, amelyek megannyi funkciót látnak el a testben. Koleszterin nélkül nem leszünk képesek megküzdeni a stresszel és nem tudunk gyermekeket nemzeni.


A koleszterin alapvető fontosságú a csecsemők és gyermekek számára

A koleszterin hipotézis hirdetői és a politikai döntéshozók azt javasolják nekünk, hogy a gyermekek két éves koruktól fogva koleszterinszegény étrendet kövessenek, elhagyva a természetes zsírokat, és margarinnal helyettesítve azokat. A gyógyszeripar óriáscégei keményen dolgoznak a gyermekeknek való koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket előállításán. Veszélyes irányelveiket „csak úgy”, alátámasztás nélkül, tudományos kutatási adatok nélkül publikálják. Ennek a politikának a következményei igen veszélyesek lehetnek a gyermekeink számára: agresszív viselkedés, tanulási nehézségek, memóriazavarok, immungyengeség, rossz fizikai állapot kombinálódva a rák, a szívbetegségek, az agyvérzés és a terméketlenség fokozott jövőbeli kockázatával. A gyermekek teste általában nem képes a növekedéshez és fejlődéshez elégséges koleszterin termelésére, ezért a koleszterinben gazdag ételek elemi fontosságúak a gyermekek számára. Ezért olyan gazdag az anyatej is koleszterinben!


A koleszterin alapvetően fontos az időseknek

Sok tanulmány kimutatta, hogy azok idős emberek, akiknek magas a koleszterinszintje, egészségesebbek és tovább élnek, mint azok, akiknek alacsony. Kifejezetten veszélyes dolog idős embereknél koleszterinszintet csökkenteni. Minél idősebb az illető, annál nagyobb kockázatot jelent az alacsony koleszterinszint az agyvérzésre, míg ezzel szemben kimutatták, hogy a magas koleszterinszint megvédi az időseket az agyvérzéstől, szívbetegségektől, fertőzésektől, ráktól és sok más egészségi problémától.


A D-vitamin is koleszterinből áll

Újabban fennálló elhibázott félelmünk a naptól és a koleszterin fogyasztás kerülése valóságos járványát keltette a D-vitamin hiánybetegségnek a nyugati világban, ami rákhoz, cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, szellemi problémákhoz, autoimmun betegségekhez, túlsúlyhoz, csont- és izombetegségekhez, magas vérnyomáshoz, krónikus fájdalomhoz, gyenge immunrendszerhez és fertőzésekre való fogékonysághoz vezet. Mivel sok ember szervezete nem képes elegendő saját koleszterint termelni, ezért a koleszterinben gazdag ételek fogyasztása létfontosságú a D-vitamint produkcióhoz.


A koleszterin és a telített zsírok létfontosságúak a gyógyuláshoz

Nincs az a sérülés, seb vagy horzsolás, ami begyógyulhat koleszterin és telített zsírok nélkül. Ezért találták azt nagyszabású vizsgálatokban, hogy azok az emberek, akiknek alacsony a koleszterinszintjük, jobban kitettek a rák kialakulásának, mert a testük nem képes meggyógyítani a sérült szöveteket.

A gyógyításnak ez a funkciója visszahoz bennünket a vér koleszterinszintjének a teszteléséhez: a vér koleszterinszintje azt tükrözi, aktuálisan mekkora a gyógyítani való károsodások szintje a testben Ha éppen megfázott, fertőzésen, fogorvosi kezelésen vagy sebészeti beavatkozáson esett át, akkor szervezetének sok károsodást kell begyógyítania, s a vére koleszterinszintje mindaddig magas lesz, amíg ez a gyógyulás meg nem történik. Ha fáradt vagy stressz alatt áll, mellékveséi sok koleszterint követelnek a hormontermelés biztosítására. Ezért a májának a szokásosnál több koleszterint kell termelnie és a mellékvesékhez küldenie, növelve az aktuálisan mérhető vér-koleszterin szintet. Télen a koleszterinszint magasabb mint nyáron, mert a hideg időjárás, a napsütés és a D-vitamin hiánya nyomás alá helyezi az immunrendszert, s az nagyon sok koleszterint igényel.

Ez csak néhány forgatókönyv arra, hogyan szolgálja a magas koleszterin szint a test igényeit.

Minden egyes napon, attól függően, hogy éppen mit csinál, a vére koleszterinszintje fel-le mozog. Egy koleszterinszint-teszt csak pillanatképet ad a szervezet aktivitásáról, teljességgel figyelmen kívül hagyva a test szükségleteinek szempontját. Ha ez a pillanatkép épp magas eredményt mutat, két káros dolog történhet Önnel:

  1. Valószínűleg presszionálni fogják, hogy kezdjen bele egy koleszterin csökkentő sztatin terápiába, megfosztva ezzel Önt az egyik legfontosabb tápanyagtól
  2. Egy újfajta szorongással kell együtt élnie – a szívbetegségtől való félelemmel! Ráadásul minden ok nélkül, hiszen a vér koleszterinszintjének semmi köze nincsen a szívbetegségekhez.

Ha valóban érdeklődik a szívbetegségek kockázata iránt, akkor a következő teszteket csináltassa meg:

  1. C-reaktív protein, ami a szervezet egyik gyulladási markere. A szívbetegség gyulladásos állapot.
  2. Vér inzulinszint. Az inzulinprofil megmutatja, szenved-e valamilyen anyagcsere szindrómában, ami szívbetegség alapjául szolgálhat.

Ha többet szeretne megtudni erről a témáról (és látni akarja a tudományos referenciákat), olvassa el a Put Your Heart In Your Mouth (Tedd a szívedet a szádba) című könyvet.

Dr. Campbell

Vélemény, hozzászólás?