Fogyasztása a Bevezető Diéta 1. szakaszától javasolt.
- 50 dkg darált sertéshús
- 20 dkg vékonyra szeletelt szalonna
- 1 fej hagyma
- 2 tojás
- só, fűszerek (bors, majoranna) ízlés szerint
- 50 dkg vajbab
- 2-3 paradicsom
- 2 evőkanál felkockázott szalonna (vagy vaj, vagy zsír)
Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a felaprított hagymával, a tojásokkal és a fűszerekkel. Hosszúkás rudakat formázunk belőle, melyeket egy lábasba vagy tűzálló edénybe helyezünk a következőképpen: alul egy szelet szalonna, rajta a darált hús, tetején még egy szelet szalonna. Tűzhelyen gyenge tűzön vagy sütőben 120 fok körüli hőmérsékleten, lefedve, lassan pároljuk meg.
A felkockázott szalonnát megpirítjuk, a kiolvadt zsiradékon átforgatjuk a megtisztított vajbabot, hozzákeverjük a felaprított paradicsomot, kissé megsózzuk, majd fedő alatt teljesen puhára pároljuk. Ha csak kevés levet enged, adhatunk hozzá 1-1,5 dl vizet.