GAPS™ Diéta

Házi joghurt és kefír

| 0 comments

A Bevezető Diéta 1. Szakaszától megengedett.

Használhat a kereskedelemben kis zacskóban kapható joghurt- vagy kefír kultúrát a kezdéshez, de ugyanolyan jól megfelel az is, ha egy kis pohár élőflórás joghurttal vagy kefírrel indítja el a fermentálódási folyamatot. Az első otthon készített joghurtból vagy kefírből érdemes félretenni annyit, ami a következő adag tej fermentálódását majd elindítja.

Joghurt és kefír készítése: Ha módjában áll nyers, pasztőrözetlen tejet használni (a magunk részéről ezt szívből javasoljuk), akkor a joghurt vagy kefír készítése rendkívül egyszerű. A friss tejhez egyszerűen rakja hozzá az indító kultúrát és tegye félre 24 órára szobahőmérsékletre. A nyers tej élő, saját probiotikus baktériumai révén védett, ezért a nyers tejet ne melegítse, ne forralja a joghurt vagy kefír készítése előtt. Az elkészült joghurtot vagy kefírt hűtőszekrényben javasolt tárolni.

Amennyiben csak pasztőrözött tejhez sikerül hozzájutnia, kérjük olvassa el a GAPS könyv Receptek című fejezetében, hogyan készíthet ebből jó oltóanyaggal és egy kis türelemmel ismét élő, egészséges táplálékot.

Tartsa szem előtt, hogy a kefír sokkal erősebb probiotikus mikróbákat tartalmaz, mint a joghurt, s ennek eredményeként kifejezettebb méregtelenedési reakciókat hozhat. Ezért javasoljuk azt, hogy elsőként a joghurtot fogyassza a páciens, és csak később kezdje beépíteni az étrendbe a kefírt. Mindkettőt lassan, fokozatosan vezesse be, kontroll alatt tartva a die-off reakciókat.

A kefír a probiotikus baktériumok mellett jótékony gombákat is tartalmaz. Ezért különösen fontos, hogy az emésztőrendszeri gombás túlszaporodástól szenvedő páciensek kefírt fogyasszanak. Az egészséges emberi bélrendszer számos jótékony gombát, baktériumot és egyéb mikróbákat tartalmaz. Annak érdekében, hogy a patogénektől megszabaduljunk, ki kell cserélnünk őket jótékony gombákkal.

Ha a joghurtot vagy kefírt egy finom szövésű kendőn átcsepegteti, különválaszthatja a túrót és a tejsavót. A savót egy jól záródó üvegben a hűtőszekrénybe téve elteheti, s később felhasználhatja zöldségek, halak, hüvelyesek vagy gabonafélék erjesztéséhez (természetesen akkor, amikor ezek az ételek már bevezethetők a páciens étrendjébe). A túró nagyon ízletes mézzel, gyümölccsel, levesbetétként, de magában is remek csemege.

(NCM)

Vélemény, hozzászólás?