GAPS™ Diéta

Savóval fermentált zöldségek

| 0 comments

A Bevezető Diéta 1. Szakaszától megengedett előbb a kipréselt lé, majd maguk a zöldségek is.

Zöldségeket savóval (alternatívaként a kereskedelemben kapható joghurt- vagy kefír kultúrákkal) fermentálhat. Néhány káposztát (lehet fehér, vörös vagy ezek variációja), céklát, fokhagymát, karfiolt és répát aprítson fel vagy gyaluljon le. Ízlés szerint sózza, majd tegye bele egy széles szájú üvegedénybe. Vegyen fél liter hideg vizet és keverjen hozzá 4-5 evőkanál házi savót (vagy egy zacskónyi joghurt- vagy kefír kultúrát). Annyit öntsön ebből a zöldségekre, hogy a folyadék teljesen ellepje őket (ha a fél liter kevés, töltse fel az edényt még egy kis vízzel).

Fedje le az edényt, és hagyja szobahőmérsékleten fermentálódni 7-10 napon át. Ezalatt a zöldségek lágyan puhák és savanykás ízűek lesznek.

A fermentált zöldségek kipréselt levét olyan hamar vezesse be a páciens étrendjébe, amilyen hamar csak lehet. Kezdje egy teáskanál lével,melyet a levesekhez és ragukhoz ad.

Fokozatosan növelje a folyadék mennyiségét, majd kezdje el bevezetni magukat a zöldségeket is, ismét egészen pici mennyiségekkel kezdve. A fermentált zöldség és zöldséglé kitűnő, emésztést elősegítő probiotikus élelmiszerek.

(NCM)

Vélemény, hozzászólás?