A Bevezető Diéta 3. Szakaszától megengedett.
Hozzávalók:
- tojásfehérje,
- mandulaliszt,
- olvasztott vaj vagy ghí
Ahány tojásfehérjét szeretnénk használni, annyi púpos evőkanál mandulalisztre (mandula őrleményre), és annyi teáskanál olvasztott vajra lesz szükségünk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk az őrölt mandulát, végül belecsorgatjuk és elkeverjük az olvasztott vajat. A masszából gofri sütőben szép világos lapokat sütünk.
A masszát kb. egy centiméter vastagon egyenletesen oszlassuk el a sütőben, számítva arra, hogy a hőtől a lapok vastagsága növekedni fog. Ha szükségét érezzük, a sütőlapokat is átkenhetjük némi zsiradékkal, de a tésztában levő vaj ezt nagy eséllyel feleslegessé teszi.
Az elkészült szeleteket jól szellőző felületen (pl. fa vágódeszkán) pihentessük, szellőztessük. Teljes kihűlés után a gofri-kenyerek zárt dobozban tárolhatók, és hűtőszekrényben 4-5 napig jól elállnak.
A tészta alapjához lehet reszelt sajtot is adni, akkor ízletes sajtos kenyeret kapunk.
Gál Ottilia receptje