GAPS™ Diéta

Olajos öblögetés

| 2 hozzászólás

Hallottam valamit az olajos szájtisztításról, de nem egészen értettem. Pontosan mi ez a módszer? Mikor és hogyan kell alkalmazni? Előre is köszönöm!

Ezt az eredetileg Indiában őshonos tradicionális gyógyítási módszert egészségjavító hatásai miatt kezdték alkalmazni a nyugati világban. Az olajos öblögetés során egy kis adag semleges, finomítatlan olajat veszünk a szánkba, melyet nyelvünk és ajkaink segítségével mozgatunk a fogsorunk körül, a szájüregben. 20 perc után kiköpjük a folyadékot, kiöblítjük a szánkat, majd megiszunk néhány pohár vizet. Nagyon fontos, hogy kis mennyiséget se nyeljünk le az olajból, mert az öblögetés során az olaj méreganyagokat „húz ki” a száj nyálkahártyájából és kapillárisaiból és percről-percre toxikusabbá válik. Ezek a toxinok láthatók is, ha a mintát mikroszkóppal megvizsgáljuk.

A GAPS protokoll szerint a hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj javasolt az öblögetésre. Az olajos szájtisztítás különösen hasznos a fogászati beavatkozásokat követően, mert lehetőséget ad a kezelés következtében bekerült szennyeződések és méreganyagok eltávolítására.

Általános, rendszeres alkalmazás esetén az olajos öblögetés nemcsak a szájüreg, de az egész test egészségét szolgálja – bár a szkeptikusok felhívják a figyelmet, hogy ezen jótékony hatást nem igazolják ellenőrzött tudományos vizsgálatok.

Dr. Karach szerint az olajos öblögetés toxinokat távolít el a testből. Miközben az olaj a szájüregben mozog, kivonja a mérgeket az ínyből és vénákból, fehérré és habossá alakulva. Az öblögetést reggel, éhgyomorra a legjobb elvégezni. Néhány terapeuta az öblögetés után fluormentes fogkrémmel való fogmosást ajánl az olaj teljes eltávolítására, mások alapos szájöblítést meleg vízzel. A procedúra utáni bőséges vízivásnak szintén fontos szerepe van. Az alábbi oldalakon további részletek olvashatók a hidegen sajtolt olajak gyógyító hatásairól. 

Az öblögetés kivitelezése:

  1. A reggeli ébredés után, éhgyomorra, anélkül, hogy bármilyen folyadékot fogyasztana (vizet sem!), vegyen pontosan egy evőkanál olíva olajat vagy kókusz olajat a szájába.
  2. Mozgassa a szájában körbe-körbe, anélkül, hogy lenyelné. Járassa meg az olajat a fogai körül, mintha szájvízzel öblögetne, és közben tartsa függőlegesen a fejét, hogy a folyadék a szájürege elülső részében maradjon. Azt fogja tapasztalni, hogy az öblögetés során az olaj felhígul, amint a nyállal keveredik. Lazítsa el az állkapcsát, használja a nyelvét és az olaj mozgatásához. Tartsa egy ideig az olajat a szája elülső részében, a fogsora és az ajkai között, az ínye körül.
  3. Az öblögetés vége felé az olaj-nyál keverék sűrűbbé válik. Ez teljesen normális jelenség, mivel az olaj kihúzza a toxinokat a testből. 15-20 perc elteltével köpje ki az folyadékot. Ne ijedjen meg, ha a színe megváltozott – ez is teljesen normális.
  4. Öblítse át a száját néhányszor meleg vízzel, az öblítő vizet köpje ki.
  5. Igyon meg 2-3 pohár szűrt vagy pihentetett vizet.

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?