GAPS™ Diéta

Sebek a száj körül

| 0 comments

GAPS szerint hogyan kezelhetők a száj körül jelentkező pirosas foltok a bőrön, és a szájzug kiszáradása, kirepedezése, kisebesedése ? A fogorvosunk Canesten krémet javasolt, de valahogy nem tudom rávenni magam, hogy a gyerekem szájára kenjem. Már jó ideje a GAPS diétán vagyunk, de a tünetek nem múlnak…

A száj speciális flórával benépesített hely a testünkben. A GAPS pácienseknél gyakran előfordul, hogy a patogén flóra nemcsak belül, de a száj körül is kifejti hatását. A fogorvosa valószínűleg azt látja, hogy a tüneteket patogén gombafajok túlszaporodása okozza, ezért javasolt gomba ellenes készítményt.

Ha a GAPS protokoll szerint jár el, azonnal abbahagyják a fogkrém használatát (még akkor is, ha az fluor mentes és natúr-kozmetikai termék), és áttérnek az olíva olajas fogmosásra: egy kis pohárba vagy zárható üvegcsébe töltsön jó minőségű nyers olíva olajat, ebbe mártsa a fogkefét fogmosás előtt, öblítéshez pedig langyos vizet használjon. Mossa a gyermek fogát minden étkezés után, naponta többször. Az olíva olajnak méregtelenítő hatása van

Fogmosás és szájöblítés után adjon a gyermek szájába (nyelvére) terápiás erősségű, jó minőségű probiotikumot. A cél ezzel az, hogy a szájban a patogén flórát jótékonyra cseréljük, ezért a probiotikumot a gyermek ne nyelje le, hanem hagyja a nyelvén elolvadni. Ismételje ezt minden étkezés/fogmosás után, esti lefekvés előtt is.

Folytassa továbbra is a GAPS diétát kiemelt figyelemmel a probiotikus ételek fogyasztására. Tartsa szem előtt a mézes-gyümölcsös ételek (édesek) és húsos-tojásos-zöldséges- zsíros ételek (sósak) helyes arányát (15-85%).

Vélemény, hozzászólás?