GAPS™ Diéta

Vegyes savanyúság

| 0 comments

A Bevezető Diéta 1. Szakaszától megengedett előbb a kipréselt lé, majd maguk a zöldségek is.

Ez az egyszerű recept zamatosan finom fermentált zöldségek és csodálatos ital készítéséhez ad segítséget. Egy 2-3 literes széles szájú üvegedénybe tegyen alaposan összevágott fél fej káposztát, egy közepes nagyságú felszeletelt céklát, egy maroknyi hámozott fokhagyma gerezdet, némi kapormagot vagy friss kaporlevelet. A zöldségekkel legfeljebb az edény kétharmada legyen tele. Szórjon 1-2 evőkanál természetes sót a zöldségekre, öntsön rájuk egy csésze savót, majd teljesen töltse fel az edényt vízzel. Helyezzen a zöldségek tetejére egy kistányért, hogy azok mindenképpen a víz alatt maradjanak. Hagyja szobahőmérsékleten fermentálódni 1-2 hétig.

Amikor a savanyúság elkészült, a zöldségek puhák és savanykás ízűek lesznek. Ebben a szakaszban már beteheti az edényt a hűtőszekrénybe. Kortyolgassa a savanykás-sós lét egy kis vízzel étkezésekhez vagy azok között és fogyassza a zöldségeket húsfélékhez köretként.

Amikor a lé és a zöldségek fogyni kezdenek, adjon újra friss káposztát, céklát, fokhagymát, sót, öntse fel az edényt vízzel és ismét hagyja állni szobahőmérsékleten.

Tehet a vegyes savanyúságba néhány rózsa karfiolt, szeletelt sárgarépát, kelbimbót és brokkolit is. A fermentáláshoz az alap mindaddig felhasználható, amíg a fogyást friss hozzávalókat visszapótoljuk.

(NCM)

Vélemény, hozzászólás?