GAPS™ Diéta

Savanyú káposzta

| 0 comments

A Bevezető Diéta 1. Szakaszától megengedett előbb a kipréselt lé, majd maga a zöldség is.

A savanyú káposzta régi hagyományokkal rendelkező emésztést segítő és méregtelenítő étel, Németországban, Oroszországban és Kelet-Európában kifejezetten népszerű. Azért érdemes a káposztát otthon savanyítani, mert a  kereskedelmi forgalomban kapható termék gyakran pasztőrözött vagy egyéb módon feldolgozott, s emiatt kevésbé hatásos.

Kezdetben csak a savanyú káposzta kipréselt levét adja a páciens ételeihez, majd fokozatosan vezesse be magát a káposztát is. A savanyú káposzta serkenti a gyomorsav képződést és nagy segítséget ad a húsok emésztéséhez. A GAPS páciensek többségének alacsony a gyomorsav szintje, ami az egész emésztési folyamatot rossz irányba viszi. A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása idővel segít visszaépíteni a normál gyomorsav termelést.

A savanyú káposzta készítésekor nem szükséges fermentáló baktériumokat használni, mert a káposzta és más friss zöldségek felületén természetesen élnek ilyen baktériumok. Ne feledjen feldolgozatlan, természetes sót adni a káposztához, mielőtt gyúrni kezdené. A só elöli a rothasztó mikróbákat, arra az időre, míg a jótékony baktériumok elegendő tejsavat termelnek az elpusztításukhoz. Egy másik fontos szempont, hogy a káposztát kézzel nagyon alaposan gyúrjuk át egy nagy edényben. Esetleg érdemes egy erős kezű embert megkérni erre a feladatra, mert a káposztát (vagy sárgarépát) egészen addig kell gyúrni, amíg végül bőséges levet ereszt (a só hozzáadása is segít ebben), hogy amikor majd fermentálódni hagyjuk, teljesen ellepje a saját leve. Ha valamilyen okból ehhez nem elegendő a káposztalé, érdemes egy kis vizet adni a keverékhez. A fermentálódás anaerob folyamat, amennyiben a káposzta levegővel érintkezik, fermentálódás helyett rothadni fog.

Ha egyszer már rászánta magát a káposzta savanyításra, látni fogja, milyen egyszerű és milyen kevés időt igényel ennek a csodálatos gyógyító ételnek az elkészítése.

Készítése: Egy közepes fej káposztát (fehér vagy vörös káposzta egyaránt lehet) gyaluljon le vagy szeljen vékony csíkokra, s adjon hozzá két megtisztított, lereszelt répát. Sózza meg alaposan, majd addig gyúrja, míg bőséges levet ereszt. Ezután rakja a keveréket egy rozsdamentes fémtálba vagy üveg edénybe, a káposztát nyomkodja bele alaposan, hogy a levegő kijöjjön a zöldségdarabok közül és a lé jól ellepje. Fedje le egy olyan fedővel, melynek átmérőre kb. 1 cm-rel kisebb, mint az edény szája. Ezen a kis résen át tudnak majd az erjedéskor keletkező gázok eltávozni. A fedő tetejére tegyen valamilyen nehéz tárgyat, hogy a káposztát állandóan a saját levébe nyomja. Az egészet takarja le egy konyharuhával vagy tegye olyan sötét helyre, ahol nem éri fény. Lakásban öt nap – egy hét alatt történik meg a fermentálódás, hűvösebb helyen (garázsban, pincében) nagyjából két hét alatt erjed meg a káposzta. Leveseibe, pörköltjeibe belekeverheti, húsételek mellé savanyúságként fogyaszthatja.

(NCM)

Vélemény, hozzászólás?