GAPS™ Diéta

Candida vagy Garnerella?

| 0 comments

Honnan tudhatom hüvelyproblémák esetén, hogy Candidás problémám van vagy Gardnerella fertőzésem?

Remek kérdés! Valóban nagyon fontos a terápia megkezdése előtt tisztán látni, mik a kiváltó tényezők. A Gardnerella és a Candida egyaránt okoznak hüvelyi tüneteket (pl. folyást) , ugyanakkor a kétféle problémát teljesen eltérő módon kell kezelni. Ha valaki – abban a hitben, hogy Candida okozza a tüneteit – célzott Candida ellenes kezelést kezd el, miközben valójában Gardnerella fertőzése van, nemcsak a pénzét pazarolja feleslegesen, de – a valódi problémát kezeletlenül hagyva – a bajt is súlyosbíthatja.

Az alábbiakban megmutatjuk a kettő közötti különbséget:

A Gardnerella hüvelyfertőzést baktériumok okozzák, melyek leggyakrabban fertőzött partnerrel történő nemi érintkezés során jutnak a hüvelybe, de bekövetkezhet a fertőzés egyéb úton is. A fertőzés alapja hüvelyflóra egyensúlyának felborulása miatti meggyengült védekezőképesség.

A Gardnerella baktériumok túlszaporulata szürkés vagy sárgás hüvelyfolyást eredményez, melynek erős hal-szaga van, ami különösen lúgos szappannal történő mosdás után válik erőssé. Vannak, akik enyhe irritációt, viszketést tapasztalnak, de ez teljesen el is maradhat, s a Gardnerella legerősebb tünete ilyenkor az erős, múlni nem akaró halszag. A rendszeres zuhanyozás, a hüvelyöblítés (pl. tejsavas, házi joghurtos), átmenetileg segíthet a kellemetlen szag eltüntetésében/enyhítésében, de magát a fertőzés nem gyógyítja meg, a hüvelyflóra egyensúlyát nem állítja vissza. Ha orvos által felírt antibiotikus kezelés mellett döntünk, azon a szexuális partnernek is át kell esnie – annak ellenére, hogy nála valószínűleg egyáltalán nincsenek tünetek –, mivel ellenkező esetben újabb és újabb visszafertőződés következik. A célzott antibiotikus kúra során kiemelt figyelmet kell fordítani a terápiás dózisú probiotikumok bevitelére, mert nemcsak a hüvely, az emésztőrendszer flóráját is újra egyensúlyba kell hozni.

A Candidás hüvelyfertőzés hátterében a leggyakrabban a Candida albicans gomba túlszaporodása áll, mely egyaránt bekövetkezhet antibiotikus kezelést követően, immunrendszeri legyengülés eredményeként, nem megfelelő táplálkozás miatt, fokozott nehézfém-terheltség hatására vagy gyengült hüvelyi védekezőképesség esetén szexuális érintkezés következtében.

A vaginális Candidiázissal küzdő hölgyek hüvelyében sűrű, fehér váladék termelődik, nyálkahártyáik extrém módon irritáltak, erősen viszketnek és duzzadtak. A Candidiázisnak is van jellegzetes szaga, de ez inkább élesztőre emlékeztet, jól elkülöníthető a hal-szagtól. Gomba elleni készítmények több helyütt vásárolhatók, a nőgyógyász receptre is felírja őket. Azoknak a hölgyeknek, akik visszatérően szenvednek a Candidától, nagy eséllyel nemcsak hüvelyükben, de szervezetükben másutt (pl. emésztőrendszerükben) is gombás túlszaporulat van jelen. Az egészséges flóra helyreállítása érdekében javallott megfelelő diétát követni. A testi és hüvelyi flóra helyreállításával megelőzhető, hogy a jövőben ismét megjelenjenek a kellemetlen gombás tünetek, melyek helyi kezelés hatására pusztán átmenetileg szorulnak vissza.

Ami mindkét probléma esetén fontos: legyen szó akár Garnerella akár Candida hüvelyfertőzésről, lásson tovább a kórokozók célzott kiirtásánál. Tekintse a tüneteket arra való figyelmeztető jelnek, hogy szervezetének egyensúlya megingott, immunrendszerének védekező képessége meggyengült, s tegye meg a lépéseket az egyensúly helyreállítására.

A jól működő test, a megfelelő bélflórával rendelkező szervezet képes megvédeni magát a kórokozóktól. Ha ez az Ön esetében másként történt, itt az ideje, hogy megadja testének mindazt, melytől immunrendszere és szervezete öngyógyító folyamatai ismét megfelelően működhetnek.

Vélemény, hozzászólás?