GAPS™ Diéta

Természetes gyógyötletek – Dr. Jazzy

| 0 comments

Május 30-án szerdán este 7 és 8 óra között a dr. Jazzy vendége dr. Baktay Zelka pszichológus, GAPS terapeuta. A GAP szindrómáról:
A GAPS lényege, hogy a táplálkozási egyensúly felborulása lelki tünetekhez is vezet. Ilyenek a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszpraxia, a figyelemzavar hiperaktivitással vagy anélkül, ilyen a depresszió is, szélsőséges esetben pedig a skizofrénia vagy az autizmus. Ezen lelki tünetek mellett elsikkadnak az olyan – önmagukban ugyancsak jelentős – divatbetegségek, mint az étel allergiák/intoleranciák, a krónikus gyulladások (legjellemzőbben a fülben), az ekcéma, az asztma, a krupp vagy éppen a hasmenéses illetve széklet-visszatartásos zavarok.
Ezeket a tüneteket az emésztőrendszer flórájának felborulása okozza, különösen a vékonybél érintett. Flóráját erősen módosíthatja az antibiotikumok bevitele, a túlzott vagy elsietett keményítő-, cukor-, kazein- vagy glutén-fogyasztás. Az emésztőrendszer flórájának átalakulása következtében a bélfal is sérül, ezért óriásmolekulák kerülnek a véráramba, amelyek komoly immunreakciókat váltanak ki. Ekkor jelentkeznek a fenti tünetek, s még számos egyéb kellemetlen betegség.
A GAP szindrómát ezért elsősorban diétával és probiotikumokkal kezeljük.”
Természetesen szó lesz a műsorban arról, hogy hogyan lehet segítséget nyújtani, és a szükséges étrend átalakítás módja, valamint receptek is elérhetőek ma már. Többek között tilos enni gabonaféléket, halat, gyümölcsöket vagy éppen kávét, vagy legalábbis abban a formában, ahogy általában fogyasztjuk, de vannak ajánlott ételek is! Bővebben a receptekről a gapsdiet.hu oldalon.


Találkozzunk szerdán este 7-kor a dr.Jazzyben, a 90.9 Jazzy egészségmegőrző műsorában:-)
Forrás: Dr. Jazzy

Vélemény, hozzászólás?