A Teljes GAPS Étrendben megengedett.
Hozzávalók:
- 100 g mustármag
- 3 gerezd pépesített fokhagyma
- zöldfűszerek ízlés szerint (tárkony, oregánó, majoranna, stb)
- 1 dl fehérbor ecet
- só ízlés szerint
- 1 dl víz
- 1 dl olíva olaj
Elkészítés:
A mustármagot kávédarálón egészen finomra őröljük, majd egy kis edényben összekeverjük a zöldfűszerekkel, a fokhagymával, a fehérbor ecettel és a vízzel. Alacsony fokozaton melegíteni kezdjük, folyamatosan kevergetve. Miután párat rottyant, óvatosan megkóstoljuk, majd ízlés szerint megsózzuk. Minél gyengédebb mustárt szeretnénk, annál hosszabb ideig érdemes főzni. Amikor elérte a kívánt ízt, félrehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Az olíva olajat hidegen keverjük bele a mustárba, hogy a vitaminjai és értékes zsírsavai sértetlenül maradjanak.
Az elkészült mustárt hűtőszekrényben, lezárva tároljuk. Tálalás előtt érdemes átkeverni egy kicsit, mert az olaj hajlamos egy idő után külön válni.