GAPS™ Diéta

Sült bab

| 0 comments

A Teljes GAPS Étrendben megengedett.

A kereskedelmi forgalomban kapható sült babok tele van cukorral, ezért azokat mindenképpen kerülje. A sült babot könnyedén készítheti otthon, saját maga. Kérjük azonban ne siessen a bab és az egyéb hüvelyesek bevezetésével, mert kifejezetten nehezen emészthetőek.

Áztasson vízbe fél kiló fehér babot 12-24 órára, majd öntse le a vizet. Öblítse át a babot alaposan hideg vízzel, a vizet öntse le. Az áztatás és öblítés számos ártalmas anyagot eltávolít a babból (lektint és némi keményítőt). Öntse fel ismét a babot vízzel, és ezúttal már adjon hozzá 4-5 evőkanál otthon készített kefírt, joghurtot vagy savót. Hagyja egy héten át szobahőmérsékleten fermentálódni. A fermentálódás végeztével folyadék leöntését követően a bab készen áll a főzésre.

Egy nagy hőálló edénybe legyen másfél liter vizet, egy evőkanál almaecetet, 1 teáskanál tengeri sót, 4 evőkanál paradicsompürét, egy csipet cayenne borsot, egy csipet fekete borsot, 5-6 babérlevelet, egy szál rozmaringot, kevéske kakukkfüvet, néhány gerezd fokhagymát, tíz dekagramm vajat és a fermentált fehérbabot. Fedje le az edényt, tegye a sütőbe és süsse 120 fokon 4-5 órán át. Időnként keverje meg. Ha a víz teljesen elpárologna, mielőtt a bab elkészül, adjon hozzá még egy kicsit. Ha a sütés végén túl sok víz maradna, vegye le a fedőt és hagyja az edényt a sütőben valamivel magasabb hőfokon (150-180 fokon) még 15-20 percig.

A sült babot melegen és hidegen egyaránt kínálhatja. Hűtőszekrényben sokáig eltartható.

Variálhatja is az ételt azáltal, hogy egész csirkét vagy kacsát tesz az edény közepére, esetleg feldarabolt húsféléket, kolbászokat, bárányhús darabokat, marha- vagy sertéshúst, hámozott hagymát, sárgarépát, fokhagymát rak a sütőedénybe a babhoz. A változatos variációs lehetőségek teszik igazán kitűnő étellé a sült babot.

(NCM)

Vélemény, hozzászólás?